62 000 personer knyts till gängkriminalitet

Publicerad 2024-02-23

62 000 personer bedöms vara aktiva eller kan kopplas till kriminella nätverk i Sverige.

Det visar en ny lägesbild från polisen.

– Även om siffrorna bör tolkas med viss försiktighet så är de snarare i underkant än överkant, säger rikspolischef Petra Lundh vid en pressträff.

Runt 14 000 personer bedöms vara aktiva i gängen, enligt lägesbilden.

Ytterligare 48 000 kopplas till de kriminella nätverken. I den senare gruppen ingår personer som misstänkts för brott eller förekommer i underrättelser om brott tillsammans med aktivt gängkriminella, enligt polisens definition.

Även de som upplåtit sina bostäder till förvaring av narkotika eller hanterat pengar åt gängkriminella ingår i den gruppen.

– Vi talar om en systemhotande brottslighet med stort våldskapital som tystnar vittnen, hotar socialsekreterare, infiltrerar myndigheter och politiska partier, som handlar med narkotika, som bedrar äldre och våra välfärdssystem, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff.

Han pekar också på att Sverige skiljer ut sig från övriga Europa på ett negativt sätt när det kommer till gängkriminalitet.

Gunnar Strömmer och rikspolischefen Petra Lundh.

5 400 är under 18 år

För att räknas som kopplad till gängkriminalitet ska man kunna knytas till minst två aktiva personer. Anledningen är att polisen vill sålla bort flickvänner och andra anhöriga.

– I genomsnitt har personerna koppling till sex aktiva personer. Merparten av dem bedöms delta i brottslig verksamhet, i huvudsak narkotikahandel, säger rikspolischef Petra Lundh.

Bland de aktiva finns 1 700 personer under 18 år. Ytterligare 3 700 under 18 år har koppling till kriminella nätverk.

Medelåldern för de aktivt gängkriminella är 28 år.

Tiotusentals personer kan direkt och indirekt knytas till gängkriminalitet, enligt polisen. Arkivbild.

”Liknas vid platschefer”

88 procent av de aktiva i nätverken är svenska medborgare, varav åtta procent har dubbelt medborgarskap, enligt kartläggningen.

De aktivt gängkriminella delas in i olika roller, däribland strategiska aktörer som "styr och leder" den brottsliga verksamheten. Där bedöms 2 000 personer ingå.

5 300 personer ska vara utförare i det högre skiktet.

– De kan liknas vid platschefer, de genomför brottsliga uppdrag, men de rekryterar framförallt personer i det lägre skiktet, säger Petra Lundh.

Äldre kriminella styr i regel över yngre. Runt 95 procent av de aktiva är män och fem procent kvinnor. Bland personerna med koppling till gängen är andelen kvinnor 19 procent.

Polisen har tidigare kommunicerat att 30 000 personer kan kopplas till gängvåldet. Den senaste kartläggningen har gjorts med ett "bredare perspektiv" och är enligt polisen inte jämförbar med tidigare skattningar.

– Även om siffrorna bör tolkas med viss försiktighet så är de snarare i underkant än överkant, säger Petra Lundh.