Nya lagar väntas mot grönmålning

Uppdaterad 2023-11-13 | Publicerad 2023-11-09

Konstinstallation i Köpenhamn inför Obel Awards 2022

Det ska bli svårare för producenter att göra påståenden som vilseleder konsumenter att tro att en produkt är ”grönare” och ”snällare” än de är (så kallad Greenwashing). Det är EU-parlamentet och Europeiska unionens råd som har enats om nya lagförslag som ska motverka grönmålning.

Att göra anspråk på klimatkompensering för växthusgasutsläpp ska förbjudas. Det innebär att produkter inte kommer att kunna kallas för ”koldioxidneutrala” eller ”klimatpositiva” i marknadsföringen. Producenter ska även planera för vad som händer med en produkt i slutet av livscykeln. Indirekt betyder detta att produkter och förpackningar ska bli lättare att återvinnas och bli cirkulära.

I korthet ser det nya lagförslaget mot greenwashing ut så här:

Det ska bli tydligare vilken information om en produkt som tillverkare lyfter fram på förpackningar och i informationsmaterial, till exempel webbsajter.

Insynen och övervakningen av påståenden som rör framtida miljörelaterade påståenden skärps.

Hållbarhetsmärkningarnas trovärdighet ska förbättras genom att man fastställer vilka certifieringssystemet som märkningarna baseras på, såvida de inte fastställs av offentliga myndigheter.

Kraven blir tydligare på producenter vad gäller planerat åldrande och vad som händer i slutet av livscykeln hos en produkt så att konsumenten får en tydlig bild av hur man kan påverka detta.

Orimliga anspråk baserade på klimatkompensering för växthusgasutsläpp stoppas – produkter kommer inte att kunna kallas för koldioxidneutrala eller ”klimatpositiva” baserat på overifierad klimatkompensation.