Hon protesterade mot ockupationen – hängdes framför rådhuset

Publicerad 2022-11-06

Sjuksköterskan Tetyana Mudryenko vägrade acceptera Rysslands ockupation.

Hon stod framför trupper och skrek: Skadovsk är Ukraina!

Dagar senare drogs hon ut på gatan och hängdes, skriver Financial Times.

Skadovsk är en liten stad med 15 000 invånare vid Svarta havets kust, några mil från Cherson. Där bor Natalia Chorna, 56, och – fram till för några veckor sedan – hennes tvillingsyster Tetyana Mudryenko.

Under den ryska ockupationen protesterade Tetyana Mudryenko flera gånger mot de ryska styrkorna och den del av ukrainska polisen som samarbetar med ryssarna, berättar Natalia Chorna för Financial Times.

 

Misstanken: Förbereder sig för gatustrid med flaggfälla

 

Det började redan i våras när systrarna var ute och gick längs strandpromenaden i Skadovsk och sprang in i rysk militär, berättar hon.

– Hon såg orcherna rätt in i ögonen och frågade: Varför är ni här? Ska ni skjuta mig?

Samtal från anonym kvinna

Den gången fick hennes agerande inte några konsekvenser men det skulle ändras några månader senare. I början av oktober konfronterade hon ukrainsk polis som hon ansåg samarbetade med de ryska ockupationsstyrkorna och skrek:

– Skadovsk är Ukraina!

Tetyana Mudryenko i en protest.

Enligt grannar som systern talat med ska ukrainsk polis lojal med Ryssland kommit till huset där Tetyana Mudryenko bodde tillsammans med sin partner några dagar senare och tagit dem när de stod ute i trädgården.

I flera dagar visste familj och vänner inte vad som hänt, tills dess att Natalia Chorna - som befann sig i en annan stad i Ukraina – får ett samtal från en anonym kvinna.

– Hon sa att ”Tanya” hade hängts. De hällde något i hennes mun och sen hängde de henne framför rådhuset.

Enligt kvinnan ska parets hem ha plundrats, deras ägodelar stulits och Tetyana Mudryenko dragits längs gatorna i Skadovsk till en offentlig avrättning.

Hårt tryck mot halsen

Enligt dödsbeviset som Natalia Chorna begärde ut från det lokala bårhuset är dödsorsaken ”mekanisk kvävning”, vilket betyder att hon dött av hårt tryck mot halsen.

Nyheten har skapat upprörda känslor från flera håll runt om i världen. Bland annat skriver den brittiska ambassadören i Ukraina, Melinda Simmons på Twitter:
”Förskräckt över nyheten om den påstådda hängningen av Tetyana Mudryenko i Kherson. Det finns inget utrymme för åsikter eller avvikande åsikter, bara en brutal och terroristisk regim.”

 

Spionchefen: Så slutar kriget och då lämnar Putin

 

Hennes partner, Anatoliy Oryekhov, är fortfarande saknad. Enligt samma anonyma kvinna som ringde Natalia Chorna ska han ha blivit släppt ur häktet, misshandlad och med en bruten arm. Den ryska ockupationsmakten gav honom tillåtelse att begrava Tetyana Mudryenko.

Men efter det har ingen hört av honom.

Tetyana Mudryenko.