Militär till kurdiska områden efter omröstning

Uppdaterad 2017-09-26 | Publicerad 2017-09-25

Irak skickar trupper till ”omtvistade områden” efter den kurdiska omröstningen för självständighet.

Samtidigt provocerar shiamilisen Hashd al-Shaabi kurdiska peshmergastyrkor i den viktiga staden Kirkuk:

– Vårt nästa mål kommer att vara Kirkuk och de omtvistade områden som ockuperas av gangsters som inte lyder order, uppger milisledaren Karim Nuri.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Den shiadominerade milisen Hashd al-Shaabi säger sig vara redo att slåss i Kirkuk efter att premiärministern Haider al-Abadi beordrat irakiska trupper till det man kallar ”omtvistade områden”, det vill säga kurdiskkontrollerade zoner, efter självständighetsomröstningen i dag.

Kirkuk är ett av de områden som trupperna beordras till, och ett utegångsförbud råder sedan tidigare för staden nattetid.

Konflikten mellan olika folkgrupper ökar i just Kirkuk, sedan kurder tillåtits rösta för självständighet där trots att staden inte ingår i den kurdiska självstyreregionen. I staden finns även bland annat araber och turkmener, som inte stödjer idén om en självständig kurdisk stat.

Krismöte

Irak, som tillsammans med flera grannländer, har kallat den kurdiska omröstningen för olaglig och krävt att den ska stoppas, sammankallade under dagen sitt parlament för ett krismöte med åtgärder efter att omröstningen trots protester genomförts.

Parlamentet antog då en resolution om att skicka militärtrupper till de områden där det kurdiska självstyret har kontrollen, och knappt hann beslutet tas innan dess att premiärministern och överbefälhavaren verkställde det hela.

”Dr Haider al-Abadi skickar säkerhetsstyrkor för att skydda medborgare från hot och våld som de kan möta i områden som kontrolleras av det kurdiska regionalstyret sedan 2003”, skrev premiärministerns presskontor på Twitter under måndagseftermiddagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Gangsters som inte lyder order”

Kort därefter kom Hashd al-Shaabis uttalande, eftersom milisen ingår i den irakiska militären. Men då var orden hårdare:

– Vårt nästa mål kommer att vara Kirkuk och de omtvistade områden som ockuperas av gangsters som inte lyder order, sa milisledaren Karim Nuri, enligt nyhetsbyrån AFP.

Under måndagen stängde också grannlandet Iran luftrummet till kurdiska regioner i Irak. Det gjorde även Turkiet, där president Erdogan också hotade med att stänga den oljerörledning som det kurdiska regionala styret använder för export.

Sedan tidigare har Turkiet också ett hundratal militärfordon utplacerade vid den irakiska gränsen, som Erdogan indikerade att man skicka över om Irak skulle behöva.

FN uppmanar att lösa problem genom dialog

FN som visat oro över dagens omröstning om självstyre uppmanar fortsatt dialog i ett nytt uttalande:

"Generalsekreteraren respekterar Iraks suveränitet och territorium och anser att problemen mellan den federala regeringen och den kurdiska regionala regeringen ska lösas genom dialog och konstruktiva kompromisser".

FN uppmanar också att myndigheter i landet ska säkerställa så att FN:s verksamhet kan fortsätta obehindrat i Kurdistan och Irak.

Vita husets talesperson Sarah Sanders fick förfrågan om Kurdistans folkomröstning på en presskonferens:

”Vi hoppas på ett enhetligt Irak för att besegra ISIS och trycka tillbaka Iran”.

Kanadas premiärminister har avböjt att kommentera folkomröstningen och respekterar processen på plats.

Högt valdeltagande

72 procent uppges röstat i folkomröstningen om ett självständigt Kurdistan. En stor majoritet av rösterna som hittills räknats visar ett ja, till en självständig stat, men de slutgiltigt valresultat kommer presenteras tidigast under tisdagen.

12 000 vallokaler var öppna för de 5,3 miljoner som var röstberättigade och valet har rapporterats gått lugnt till.

Det råder feststämning på Kirkuks gator, samtidigt som borgmästare Najmaldin Karim manar till lugn. När vallokalerna skulle stänga ringlade sig köerna utanför vallokalerna fortfarande långa, varav de förlängde öppettiderna en timme.

När folkomröstningen avslutats gäller utegångsförbud i delar av Kirkuk.

Texten uppdateras