Fler igångsättningar sätter press på kliniker

TT

Publicerad 2020-01-10

Få kliniker är redo för fler igångsättningar av gravida. Arkivbild.

Få kliniker är redo för fler igångsättningar av gravida. Tio av landets nitton regioner som i dag har vecka 42 som rekommendation uppger att de saknar resurser. Det framgår av en kartläggning av tidningen Vårdfokus.

I höstas visade en studie att risken att barnet dör ökar när förlossningen sätts i gång först i vecka 42, i stället för i vecka 41. Bara ett fåtal sjukhus har sedan dess ändrat sina rutiner. Inom kort kommer dock förlossningsvården att få nya riktlinjer för att minska risken att barn dör vid så kallad överburenhet.

Om svensk förlossningsvård börjar med igångsättning i vecka 41 kommer ungefär 10 000 fler förlossningar att behöva sättas i gång på landets redan hårt belastade förlossningskliniker, skriver Vårdfokus.

Men i dag är det bara Gotland och Värmland som med säkerhet anser att de kommer att klara av fler igångsättningar. Sju regioner är osäkra eller svarar att de just nu ser över organisationen. Och tio regioner svarar att de saknar resurser. Två regioner har redan ställt om till igångsättning i vecka 41: Uppsala och Dalarna.

Det handlar både om personal och lokaler. Sahlgrenska universitetssjukhuset räknar exempelvis med att få ytterligare 1 200 igångsättningar, vilket innebär att man behöver öppna en helt ny avdelning.