GW om bomben – då hade huset kunna rasat

Uppdaterad 2020-03-04 | Publicerad 2020-01-16

Bomben på Östermalm motsvarade omkring två kilo dynamit, enligt Leif GW Persson.

Den detonerade utanför porten men om den istället hade placerats inne i trapphuset hade människor troligen skadats eller dödats, enligt kriminologen.

Vid klockan 01 på måndagsdygnet detonerade en kraftig sprängladdning på Gyllenstiernsgatan i centrala Stockholm. Ingen människa skadades, men därmed förstördes delar av fastigheten och flera bilar.

– Den här laddningen var anbringad på trottoaren någon meter från porten, förmodligen vid den bil som blev totalförstörd. Hade man velat komma åt någon i fastigheten, och tagit sig in i trapphuset hade det fått en helt annan effekt, säger kriminolog Leif GW Persson.

GW: Runt två kilo dynamit

– Vi pratar här om någonstans kring två kilo dynamit och då kunde i värsta fall kåken ha rasat ihop. Då hade med säkerhet flera av de boende blivit allvarligt skadade eller dödade.

Leif GW Persson har själv besökt brottsplatsen på Östermalm.

Leif GW Persson tror att människor hade kunnat dödats om bomben placerades inne i trapphuset.

Om eventuellt motiv säger han:

– Det kan vara hela skalan – från någon som tycker det är kul när det smäller till riktat mot någon individ eller verksamhet. Men om man hade velat skada någon människa skulle man inte valt den tidpunkten. Men polisen går väl igenom alla som bor där för att försöka hitta någon eventuell måltavla.

Tror inte dådet kommer klaras upp

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning.

Leif GW Persson har små förhoppningar om att polisen kommer klara upp brottet.

– Vid den här typen av brott ligger uppklaringen bara på någon procent. Men skulle det klaras upp är jag den förste att gratulera.

Under torsdagen publicerade SVT Nyheter en övervakningsfilm där en misstänkt bombman försvinner från platsen i en bil.