Föräldrar krävs på ersättning för omhändertagna barn

Uppdaterad 2020-01-23 | Publicerad 2020-01-22

Föräldrar till barn som omhändertagits av socialtjänsten har inte behövt stå för sina barns kostnader under tiden för placeringen.

I stället har notan hamnat på skattebetalarnas bord.

Nu har kommunen ändrat rutinerna och börjar driva in pengar från föräldrar som inte betalar.

Tidigare har kommunen visserligen skickat ut betalningskrav, men när föräldrar ändå inte betalat föräldraavgiften har kostnaderna i stället täckts av kommunen – i förlängningen av skattebetalarna.

För ett år sedan började kommunen tänka om – vilket lett till att pengar har återbetalats. Om föräldrar inte betalar överlämnas betalningskravet numer till förvaltningsrätten som i sin tur beslutar om skulden ska fastställas eller avslås.

För 2018 fick kommunen på så vis in 418 000 kronor och under 2019 var siffran 1 051 000 kronor, enligt UNT.

Varför kommunen inte tidigare ställt betalningskrav på föräldrar råder det delade meningar och oklarheter kring.

Socialnämndens ordförande Eva Christiernin (S) hänvisar till föregående ordföranden i socialnämnden, Kjell Haglund (V), som svarar:

– Jag har inte känt till att det varit möjligt att kräva in föräldraavgifter. Det har inte tjänstemännen informerat mig om och frågan har aldrig diskuterats under min tid i nämnden.

Ett fall som nu hamnat i domstol gäller en man som inte betalat föräldraavgiften på 5 900 kronor – trots att han hade en årsinkomst på 527 000 kronor.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln