Evo Morales anklagas för terrorism

TT-AFP

Publicerad 2019-11-22

Anhängare till ex-presidenten Evo Morales passerar en väggmålning i El Alto, en förstad till huvudstaden La Paz där det bor många människor från Bolivias ursprungsbefolkning. Bilden är tagen den 20 november.

Bolivias ställföreträdande regering har anmält den avgångne presidenten Evo Morales för "uppvigling och terrorism".

Morales har anklagat bolivianska säkerhetsstyrkor för "folkmord" mot hans anhängare i grupper inom ursprungsbefolkningen och vädjat till omvärlden att ingripa.

Den nytillträdde inrikesministern Arturo Murillo spelade i onsdags upp ett inspelat telefonsamtal inför ett pressuppbåd, där en röst som han tillskriver Evo Morales uppmanar en oppositionell ledare i Bolivia att blockera och omringa städer så att livsmedel inte når fram till befolkningen.

– Vi yrkar på maxstraffet för uppvigling och terrorism, säger Murillo på fredagen, efter att en formell anmälan lämnats över till federala åklagare.

Maxstraffet är 30 års fängelse.

Evo Morales befinner sig i exil i Mexiko och avfärdar anklagelserna som en "fars". Socialistledaren lämnade landet efter att resultatet i presidentvalet den 20 oktober ifrågasattes och protester blossat upp över hela Bolivia. Högerpolitikern Jeanine Áñez har tagit plats som interimspresident.