Armén stödjer demonstranterna i Sudan

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2019-04-08

Protester mot regeringen i Khartum i januari i år. Arkivbild.

Sudans armé har grupperat sig runt demonstranter som samlats vid presidentpalatset i huvudstaden Khartum, uppger vittnen.

Sju människor dödades i protesterna under helgen, enligt regeringen.

I en sittmanifestation som pågått i tre dagar har demonstranterna krävt president Omar al-Bashirs avgång. Enligt vittnen bildade militären på måndagen en barrikad kring demonstranterna som sedan i lördags efterfrågat militärens stöd.

Gruppen som leder protesterna uppmanar militären att inleda direkta förhandlingar med demonstranterna för att kunna bilda en övergångsregering. Gruppen har även bildat ett råd för att förhandla med säkerhetsstyrkorna och det internationella samfundet, med syfte att få en övergångsregering på plats, uppger en representant.

Sju människor dödades under den gångna helgen i samband med protesterna, sex i Khartum och en i den västra Darfurregionen, enligt inrikesdepartementet. Dessutom skadades 15 civila och 42 medlemmar ur säkerhetsstyrkorna. Nästan 2 5000 demonstranter greps i Khartum under protesterna där.

De nya dödsfallen ska läggas till de tiotals människor som dödats sedan protesterna inleddes den 19 december förra året, då människor gav sig ut på gatorna i ilska över att landets ekonomi skötts dåligt.

Nationella säkerhetsstyrkan och kravallpolis har skjutit tårgas, chockgranater och skarp ammunition mot demonstranterna. Men militären i landet har hittills hållit sig utanför.

Den tändande gnistan för de långvariga protesterna var ett regeringsbeslut om att avskaffa livsmedelssubventioner, vilket ledde till kraftigt höjda matpriser.

Följ ämnen i artikeln