Kristersson duckar alla frågor – om Bengtzboe-affären

Hård kritik mot Moderaternas partiledning

Uppdaterad 2019-04-19 | Publicerad 2019-04-18

M-toppen Erik Bengtzboe har plockat ut över 158 000 kronor från skattebetalarna genom sitt folkbokföringsupplägg.

Men partiledaren Ulf Kristersson duckar alla frågor – och nu får partiledningen hård kritik.

”Om M ska behålla trovärdigheten i frågor som rör hårda bidragskrav kan man inte sopa Bengtzboeavslöjandet under mattan på det här sättet”, skriver Amanda Sokolnicki, biträdande politisk redaktör på Dagens Nyheter.

M-toppen Erik Bengtzboe har kritiserats för sitt folkbokföringsupplägg som kostat skattebetalarna över 158 000 kronor.

Efter Aftonbladets avslöjanden har Bengtzboe, 32, gått ut på sitt Facebook-konto, medgett misstag och uppgett att han ska betala tillbaka för ett antal felaktiga hemresor.

Kritik mot partiledningen

Bengtzboe är ett framtidsnamn inom Moderaterna och har profilerat sig som en ledamot som vill ställa hårdare krav på bidragstagare.

Nyligen var han en av dem som handplockades till Moderaternas integrationskommission som leds av Ulf Kristersson.

Nu riktas även hård kritik mot Kristersson och övriga i partiledningen.

Hårdare straff

”När Aftonbladet frågar Moderaternas gruppledare Tobias Billström om Bengtzboes upplägg säger han bara att om det ”förekommer felaktigheter” ska de ”korrigeras”. Så är ofta inställningen – rätta till och eventuellt betala tillbaka. Men om man medvetet mer eller mindre lurat till sig pengar man inte har rätt till borde straffet bli hårdare än så.”, skriver Martin Liby Troein, ledarskribent på Dagens Nyheter.

Hans kollega Amanda Sokolnicki, biträdande politisk chefredaktör på tidningen, är också kritisk.

”Om M ska behålla trovärdigheten i frågor som rör hårda bidragskrav kan man inte sopa Bengtzboeavslöjandet under mattan på det här sättet”, skriver hon på Twitter.

Ändrade adress

Bengtzboe har först påstått att han har bott i pojkrummet i sin mammas villa och senare i sin mammas sommarstuga. Samtidigt har Bengtzboes familj varit folkbokförda i hans och hustruns gemensamma bostadsrätt i södra Stockholm.

Aftonbladet kunde under onsdagen visa dokument som talade emot att sommarstugan används som permanent boende.

Moderaternas ledning har dock valt att inte beröra den frågan, utan endast den mindre frågan om Bengtzboe skulle ha varit skriven i mammans villa eller sommarstugan.

– Om jag har förstått saken rätt så har Erik för avsikt att rätta till de felaktigheter som har uppdagats, det är bra, det är så det ska vara, sa gruppledaren Tobias Billström i en intervju med Aftonbladet och syftade på att Bengtzsboe ändrade sin folkbokföring inom Nyköping.

Den stora frågan – som alltså handlar om ersättningar på över 158 000 kronor och om mammans fritidshus kan anses vara Bengtzboes hem – gav Billström inget rakt svar på.

Kristersson duckar frågor

Få partikollegor har varit öppet kritiska mot Bengtzboe och hans folkbokföringsupplägg - tvärtom har han stöttats av flera moderata riksdagsledamöter.

Aftonbladet har under två dagar sökt partiledaren Ulf Kristersson för en kommentar, men han har hittills valt att ducka alla frågor om Bengtzboe-affären.

”Det är Tobias Billström som svarar på frågor om detta och jag hänvisar därmed till intervjun ni gjorde med honom”, skriver Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström i ett sms.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

ANNONS