Upphovsrättsbeslut oroar Internetexpert

Björn Ewenfeldt/TT

Publicerad 2019-03-26

Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige, är orolig för konsekvenserna av EU:s nya upphovsrättsdirektiv. Arkivbild.

Även oberoende experter är oroliga för vilka konsekvenserna blir av det upphovsrättsdirektiv som EU-parlamentet nu röstat igenom.

– Politikerna förlitar sig på tekniska lösningar som inte finns i dag, säger Måns Jonasson, digital strateg på den oberoende svenska Internetstiftelsen.

Den stora striden om upphovsrättsdirektivet har handlat om två frågor. Den ena är artikeln som under flera års hård debatt haft nummer 13 men som nu formellt fått nummer 17 i kompromissen som parlamentet röstat om. Den kräver att plattformar på internet, till exempel Facebook och Google, med tekniska hjälpmedel ska förhindra att upphovsrättsskyddat material laddas upp på nätet.

Saknar koll

Den andra är artikel 11 (heter nu 15 i kompromissen) som kräver att plattformarna betalar licensavgifter till publicister, förläggare och mediehus när de länkar till deras material. Måns Jonasson ser problem med båda och anser att konsekvenserna är svåra att överblicka.

– De som är sakkunniga i internetfrågor är oroliga för att parlamentet röstat igenom en lag vars följder man inte har riktig koll på. Det syns tydligt i direktivet att man vill ge upphovsrättsinnehavarna ett starkare skydd och rätta till den obalans som man upplever finns i dag mellan nätjättar och enskilda kulturskapare. Men man förlitar sig starkt på tekniska lösningar som inte finns i dag, säger han till TT och fortsätter:

– Det gäller framför allt artikel 13, eller 17 som den numera heter, där det finns starka skrivningar om att uppladdning av upphovsrättskyddat material inte ska tillåtas. Men hur det ska gå till rent praktiskt finns det i dag ingen som kan svara på.

Tekniska filter

Organisationerna som sitter på upphovsrätten för foton, musik, film och allt annat som berörs av direktivet hävdar att obalansen kan lösas om nätjättarna även i det fallet betalar licensavgifter.

– Det är inte bara nätjättarna som påpekar att det är omöjligt. Det går inte att teckna licenser med alla upptänkliga upphovsrättsorganisationer över hela världen för att kunna garantera att inget skyddat material laddas upp, säger Måns Jonasson.

Då återstår bara att införa någon form av tekniska filter som läser av bilderna eller videorna innan de laddas upp. Problemet är att ingen vet hur de filtren ska se ut och hur grovmaskigt nätet kommer att bli, enligt Jonasson. Hur kommer det att slå mot satirprogrammet som till exempel vill driva med den amerikanske presidenten och tar avstamp i en upphovsrättskyddad bild på honom? Eller videon på familjen i skidbacken där det hörs upphovsrättsskyddad musik från restaurangen?

Annonser för miljarder

En annan oro gäller mindre organisationer och sajter som inte har råd eller tekniska resurser att använda någon form av filter. Om någon användare till exempel laddar upp en skyddad bild så kan det resultera i böter för sajten.

– Det finns skrivningar i direktivet om att sajten måste ha funnits ett visst antal år och ha ett visst ekonomiskt resultat. Men det är inga jättesummor vi pratar om och den som startar en ny tjänst i dag kan ganska snabbt komma till gränsen där man måste utföra den här kontrollen.

Bakgrunden till artikel 11 (numera 15) är de mångmiljardbelopp i annonsintäkter som det senaste decenniet flyttats från de europeiska mediehusen till främst Google och Facebook.

– Den artikeln är mindre omfattande men svårare att begripa. Det handlar om att de stora tidningarna och mediehusen vill ha licenser när till exempel Google länkar till texter och bilder. Men samtidigt gör tidningarna allt för att synas på Google för de är beroende av trafiken därifrån. Den striden borde ha kunnat lösas på ett annat sätt än att ta till lagstiftning, säger Måns Jonasson.

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Stiftelsen bildades för över 20 år sedan och ansvarar bland annat för toppdomänen.se. Internetstiftelsen ger bland annat ut den årliga rapporten Svenskarna och internet.

Följ ämnen i artikeln