Två gripna i svenskskyltad bil efter skott mot poliser

Poliserna kan ha lurats in i en fälla

Uppdaterad 2019-08-26 | Publicerad 2019-08-25

Finsk polis har gripit två personer misstänkta för att ha skjutit två poliser under natten mot söndagen.

Personerna färdades i en bil med svenska registreringsskyltar, uppger tidningen Ilta Sanomat.

De greps efter en dramatisk biljakt där de sköt mot polisen.

Den finska polisen bekräftar gripandet på Twitter.

Biljakten inleddes i Tammerfors i södra Finland och pågick i runt en halvtimme i riktning mot Ylöjärvi. Under jakten avlossade de misstänkta skott mot de efterföljande poliserna.

Polisen fick stopp på bilen och kunde gripa de två männen vid 19.36 på söndagen, svensk tid.

Enligt vittnesuppgifter till Ilta Sanomat greps de i en gröngrå Volvo V50 med svenska registreringsskyltar. Den jagade bilen körde fort och vårdslöst och följdes av ett tjugotal polisbilar, enligt vittnet.

De gripna misstänks för inblandning i skottdådet mot två poliser i ett industriområde i Borgå vid midnatt under natten mot söndagen. Händelsen utreds som mordförsök.

Polispatrullen åkte ut till industriområdet för att kontrollera ett larm. Nästan omedelbart när poliserna kom fram öppnade två män eld – och sköt flera skott, skriver Hufvudstadbladet.

Kan ha lurats in i fälla

En teori är att poliserna lurats i en fälla, att någon ringt larmcentralen i syfte att locka in en polispatrull i ett bakhåll.

De båda poliserna har fått vård på sjukhus i Helsingfors. Ingen är livshotande skadad.

– Det är möjligt att skyddsutrustningen räddade livet på de två polismännen, eller åtminstone lindrade skadorna, sa polisöverdirektör Seppo Kolehmainen på en presskonferens, enligt Hufvudstadbladet.

Följ ämnen i artikeln