Ulf Kristersson om rånvågen mot unga: ”Låt polisen publicera bilder på misstänkta”

Publicerad 2019-08-25

Moderatledaren Ulf Kristersson är beklämd och oroad över den kraftiga ökningen av rån mot ungdomar.

Kriminalvården - inte socialtjänsten - borde ta hand om de yngre brottslingarna, anser han.

– Polisen måste också få ökade möjligheter att publicera bilder på misstänkta, även om de är unga, säger Ulf Kristersson.

Antalet rån mot unga under 18 år har ökat flera år i rad.

Från 2015 till förra året är ökningen 75 procent. Och ökningen fortsätter även innevarande år, enligt siffror som Brå tagit fram, och som SVT var först att rapportera om.

Aftonbladet berättade att rånen samtidigt innebär en kränkning av de utsatta som i ett fall i Stockholm. Där tvingade de unga förövarna sina jämngamla offer att skaka hand.

Ungdomarna hade dessförinnan tvingats tömma sina konton vid en bankomat.

”Måste göra mycket mer”

Ulf Kristersson anser att mycket mer måste göras än vad som görs idag.

Han efterlyser bland annat hårdare straff för personrån.

– Inte för att längre fängelsestraff nödvändigtvis gör att de som straffas ångrar sig snabbare och blir bättre. Men polisen får fler åtgärder till sitt förfogande om man har strängare straff. I dag är det ett års fängelse för personrån kan man säga. Om man kunde förlänga det skulle polisen ha rätt att göra fler saker.

I fallet med handskakningen som Aftonbladet berättade om dömdes två av de fyra tonåriga förövarna till sluten ungdomsvård. De två andra fick ungdomsvård med behandling enligt vårdplan hos socialtjänsten.

”Socialtjänsten inte lämpad”

Men Kristersson, som tidigare varit socialborgarråd i Stockholm, anser att socialtjänstens insatser inte räcker.

– Det är min bestämda uppfattning att socialtjänsten inte är rustad att hantera dömda, unga förbytare, de som är runt 15-årsåldern. Socialtjänsten är inte lämpad för det, säger han till Aftonbladet.

Istället anser han att Kriminalvården borde få ta över.

– Det skulle vara lättare att tvångsomhänderta de ungdomarna. Kriminalvården borde få större ansvar för de unga som begår allvarliga brott.

”Publicera bilder på misstänkta”

Ulf Kristersson tar även upp en fråga som han säger sig vara medveten om är ”lite kontroversiell”.

– Öka möjligheterna för polisen att publicera bilder på misstänkta gärningsmän vid grundad misstanke. Detta för att lättare få tips av allmänheten.

Publicera bilder även på så unga förövare som tonåringar?

– Ja, jag skulle säga det. Under ordnade former. Om man väger integritetsaspekten så ska man väga det mot risken att man inte stoppar det här i tid.

Ulf Kristersson anser att allt social erfarenhet pekar på att bilstölder, rån, grövre narkotikabrott som begås av unga är entydiga riskfaktorer för att man ska komma in i en grovt kriminell livsstil.

– Det vore en genuint preventiv insats att få fler av de här 15-åringarna att upphöra med det de gör.

”Måste utredas ordentligt”

Ulf Kristersson understryker att allt detta först måste undersökas.

– Den sortens förslag tycker jag man ska titta på, det måste utredas ordentligt innan man genomför det. På samma sätt som man diskuterar kronvittnen och anonyma vittnen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln