Kommunens smarta knep – och snart utökas skräpkören

avMagnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Magnus Jansson Klarin
Kommunens smarta knep ska få dig att fimpa rätt.

Cigarettfimpar är det vanligaste skräpet på gator och torg i Uppsala enligt flera undersökningar, men nu ska det problemet fimpas.

Här är Uppsala kommuns smarta knep som ska få Uppsalaborna att fimpa rätt och tycka till på samma gång.

Fimpstation, cigarettholk eller soptunna för cigaretter? Vad dessa gula metallådor heter är inte helt lätt att veta när vi söker Uppsala kommun för att höra mer om dem.

Faktum är att projektledaren som var med och tog fram den här geniala lösningen, som ska få Uppsalaborna att sluta slänga fimparna på gatan, också har hunnit sluta innan de ens hunnit monteras upp.

Men nu ska de upp. Både i centrala Uppsala och runt om på olika torg. Vi möter upp Per-Rickard Rönnberg, chef på Uppsala kommuns renhållningsenhet och hans kollegor Fredrik Andersson, Julian Bellenox och Rolf Lernskog vid ingången till S:t Per Gallerian där den fjärde av totalt 25 ”holkar” ska monteras upp.

– Vi kallar dem för fimpröstare, och tack vare dem ska det bli lättare för rökare att göra rätt, och att göra det på ett roligt sätt, säger Per-Rickard Rönnberg samtidigt som kollegorna Fredrik Andersson och Rolf Lernskog börjar montera lådan som placeras utanför Restaurang Unico på gågatan i centrala Uppsala.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Fimpa och rösta.

Fimpa och tyck till

Uppsala kommuns tanke med de nya fimpholkarna är alltså att på ett roligt sätt få Uppsalaborna att använda sin fimp till att rösta på en aktuell fråga. Metoden, som inte är ny på något sätt, kallas ”nudging” och bygger på att att man ska putta någon i rätt riktning på ett vänligt sätt.

– Det handlar om att omedvetet påverka folks beteende i en önskvärd riktning, säger Per-Rickard Rönnberg.

Hur kommer ni att redovisa resultatet?
– Vi kommer att ta bilder på holkarna innan de töms och så lägger vi ut dem på Uppsala skräpkörs egen Facebooksida, där kommer man också att kunna skicka in egna förslag på frågor.

Hur ofta kommer frågorna att bytas ut?
– Det får vi se. Med tanke på att vi blev av med vår projektledare som påbörjade det här projektet så ligger vi lite efter i planeringen, men tanken är att de ska bytas ut med jämna mellanrum.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Carmen, som är en av deltagarna i Uppsala skräpkör, får snart nya körkompisar.

Uppsala skräpkör får nya deltagare

De nya fimpstationerna är inte Uppsala kommuns enda knep för renare gator och torg. En numera klassisk syn är också Uppsala skräpkör och dess körmedlemmar som finns utplacerade runt om i Uppsala.

– Uppsala skräpkör är något av det finaste vi har och alla har en egen personlighet, och röst, som man också kan läsa om på baksidan.

I samband med firandet på sista april är det också dags för Uppsala skräpkörs årliga konsert vid Resecentrum, och den här gången med några nya deltagare.

– Uppsala skräpkör kommer att få nya deltagare, men mer än så säger jag inte, de kommer att presenteras i samband med att kören samlas på sista april, fortsätter Per-Rickard Rönnberg.

Per-Rickards tips på hur du fimpar rätt

Egentligen ska det inte behövas några speciella soptunnor för fimpar, det menar Per-Rickard Rönnbergs som bjuder på sina tips för att fimpa rätt.

✔︎ Lägg lika mycket kärlek på släckningen som du gör vid tändningen. Är cigaretten släckt ordentligt kan du sedan slänga den i vilken soptunna som helst utan risk för att det ska börja brinna.

Foto: Fredrik Andersson förbereder inför monteringen.
Magnus Jansson Klarin
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM