Toppnamn i Sri Lanka avgår – politiker dödad

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-05-09

Sri Lankas premiärminister Mahinda Rajapaksa avgår efter att nära 80 personer skadats i sammandrabbningar under de landsomfattande regeringskritiska demonstrationerna.

Utegångsförbud har utlysts och soldater skickas till huvudstaden. En parlamentsledamot har dödats i våldsamheterna.

De regeringskritiska protesterna i Sri Lanka har kommit efter månader av strömavbrott och brist på mat, bränsle och mediciner i landet.

De allra flesta av protesterna har varit fredliga men i huvudstaden Colombo har minst 78 personer skadats i ett våldsutbrott, enligt myndigheterna.

Där gick anhängare till president Gotabaya Rajapaksa till angrepp med tillhyggen mot obeväpnade regeringskritiska demonstranter som har slagit läger utanför presidentens kansli sedan den 9 april, enligt nyhetsbyrån AFP:s reportrar.

Lankesiska regeringsanhängare i Colombo hurrar efter att ha vandaliserat en av de regeringskritiska demonstranternas samlingsplatser.

Avgår

I Nittambuwa, beläget nordväst om Colombo, har en parlamentsledamot för regeringspartiet dödats.

Amarakeerthi Athukoralam som satt i parlamentet för regeringspartiet, ska ha öppnat eld mot två personer som blockerade hans bil. Kort därpå hittades han död i en närliggande byggnad där han uppges ha försökt söka skydd.

Vid lunchtid på måndagen meddelar premiärminister Mahinda Rajapaksa via sin talesperson att han avgår från sin post.

Enligt avskedsansökan som skickats till hans bror, president Gotabaya Rajapaksa, vill han med sin avgång möjliggöra för en ny ”samlingsregering”.

”Jag avgår med omedelbar verkan så att ni kan tillsätta en ny regering bestående av samtliga partier som kan vägleda landet ut ur den rådande ekonomiska krisen”, skriver Rajapaksa.

Fördöms av USA

Fakta om önationen Sri Lanka.

USA ambassadör Julie Chung fördömer ”dagens våld mot fredliga demonstranter och uppmanar regeringen att tillsätta en fullskalig utredning”, skriver hon i ett inlägg på Twitter. Hon vill även se att ”alla som hetsat till våld” grips och lagförs.

Polisen använde tårgas och vattenkanoner mot presidentens anhängare som tog sig igenom polisens avspärrningar.

Under måndagen meddelar myndigheterna att beväpnade soldater skickas till huvudstaden, bara timmar efter sammandrabbningen.

Manar till återhållsamhet

Presidentens bror, premiärminister Mahinda Rajapaksa, uppmanade strax före sitt avgångsbesked allmänheten att utöva återhållsamhet.

”Den ekonomiska krisen vi är i behöver en ekonomisk lösning som den här regeringen är fast besluten att lösa”, twittrar han.

Regeringen utropade i fredags undantagstillstånd vilket ger landets säkerhetsstyrkor större befogenheter att frihetsberöva människor.

President Rajapaksa har inte setts offentligt sedan den 31 mars, då tiotusentals människor försökte ta sig in i hans privata bostad i Colombo.

LÄS VIDARE