Maja, 30, räknas som ovaccinerad i Sverige

Uppdaterad 2021-12-13 | Publicerad 2021-12-11

Efter sju år på andra sidan jorden ville Maja Wendel Duvel, 30, vända hem till Sverige.

Men trots att hon vaccinerade sig innan avfärd så räknas Maja som ovaccinerad i Sverige.

– Vi ville göra rätt och nu känns det som vi har gjort fel, säger hon.

Vid 23 års ålder valde Maja Wendel Duvel att lämna Stockholm för att flytta till ”The Down Under”, Australien.

Nu, sju år senare, har hon tillsammans med maken Marc, 26, och sonen Harry, 2, valt att flytta hem. Ett beslut som till stor del grundar sig i de hårda coronarestriktionerna Maja anser att Australien har.

Innan de långa, och förmodligen många, flygresorna hem bestämde sig Maja för att vaccinera sig.

Men när hon landade i Sverige så gällde inte hennes vaccinpass.

– Det är helt värdelöst, säger hon.

I Sverige behöver du vaccinpass för att, till exempel, gå på vissa evenemang. Det får vara ett bevis som är registrerat utomlands, men det gäller inte alla länder. På e-hälsomyndighetens hemsida redogör de att det gäller alla EU-länder, plus de länder som är anslutna till deras digitala lösning av vaccinbevis.

Marc Duvel, Harry Duvel och Maja Wendel Duvel.

Länderna i fråga är allt från Norge till El Salvador, men exempelvis USA och Australien är undantagna.

– Det påverkar mig jättemycket med de nya restriktionerna, säger Maja Wendel Duvel.

Hon är orolig för vilka fler områden som kommer att omfattas av vaccinpass.

Kommer inte fira jul med släkten

Eftersom hennes vaccinpass inte är godkänt räknas också Maja som ovaccinerad. Något som ställer till det för henne inför en eventuell tredje dos.

– Jag vill inte ta en tredje dos om vi inte vet om det kommer att räknas som min första eller tredje. Det finns ingen forskning som visar på att fem doser är säkert, säger hon.

Att snön lyser upp de mörka gatorna och att julen närmar sig med stormsteg känner nog de flesta, men för Maja och hennes familj kanske julen inte blir som förväntat. Hon menar att om hon inte får ett svenskt vaccinpass innan jul så kommer hon inte att fira med släkt och vänner. Hon vill följa reglerna.

– Man vill ju göra det rätta, följa rekommendationerna. Vi kommer från ett land där du får 5 000 dollar i böter om du inte har mask, så vi har nog den mentaliteten, säger Maja.

Ser inte ut att bli ett större julfirande

Majas julfirande ser inte heller ut att bli i någon större skara. Hennes vaccinpass kommer att behöva verifieras. Men vem som ska verifiera vaccinpassen från de länder som inte är anslutna till EU:s lösning är ännu inte klart. Den frågan utreds fortfarande i regeringskansliet.

– Ambitionen är att det ska vara klart innan årsskiftet, skriver Göran Svensson från e-hälsomyndigheten, i ett mail.

Göran Svensson skriver också att de som fått sin andra dos i ett land utanför EU:s lösning bör kontakta vaccinatören i det landet där de vaccineras och be de om ett vaccinationsbevis eller en annan typ av formell dokumentation.