Moldaviska larmet: Putin planerar statskupp

Uppdaterad 2023-02-15 | Publicerad 2023-02-14

Moldaviens president varnar för en rysk statskupp i landet.

Underrättelsedokument visar planer för att tvinga fram ett maktskifte.

– Det skulle ställa vårt land till Rysslands förfogande, säger president Sandu.

President Maia Sandu kallade till presskonferens under måndagen där hon anklagade Ryssland för att vilja byta ut statsledningen i landet.

Det var Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som först slog larm om att man hittat ryska planer om att ”förstöra Moldavien”, skriver Reuters. Underrättelseuppgifter som nu bekräftats av moldaviska säkerhetstjänsten.

Presskonferensen kom bara dagar efter att premiärminister Natalia Gavrilita meddelat sin regerings avgång.

Koll på Moldavien

Vi börjar med lite bakgrund. Det lilla landet Moldavien är hem åt drygt 2,5 miljoner människor och är ett av de fattigaste i Europa. Fram till 1991 var det en del av Sovjetunionen. Det är ett land, som likt Ukraina, har riktat sina ögon mot västvärlden.

Moldaviens president Maia Sandu.

Gavrilita har lett en EU-vänlig regering och Moldavien är kandidatland för EU-medlemskap sedan sommaren 2022. Med regeringens avgång skiftar man fokus till att prioritera landets säkerhet men strävan mot EU är densamma, rapporterar rumänska tidningen Main News.

Gavrilitas partikollega Dorin Recean är sannolikt den som tar över posten som premiärminister, enligt Reuters. Och Recean är en herre med gott om säkerhetspolitisk erfarenhet, bland annat som presidentens försvarsrådgivare.

Premiärminister Natalia Gavrilita aviserade nyligen regeringens avgång.

Den ryska statskuppen

Sandu menar att Ryssland planerar att försöka ersätta makten i Moldavien för att styra landet från EU och mot öst.

– Syftet med statskuppen är att störta den konstitutionella ordningen. Att ändra den legitima makten i Chisinau till en illegitim. Det skulle ställa vårt land till Rysslands förfogande och stoppa vår europeiska integration. Dessutom skulle Moldavien kunna användas av Ryssland i sitt krig mot Ukraina, sa Sandu under presskonferensen.

Ukrainska underrättelsedokumenten visade hur, av vem och när statskuppen skulle ske, skriver The Guardian.

Det skulle maskeras som en demonstration från oppositionen. Och demonstranterna skulle komma från utlandet. I planer instrueras sabotörer om inresereglerna till Moldavien från Ryssland, Montenegro, Belarus och Serbien.

Den politiska oppositionen håller den demonstration mot president Sandu i november förra året.

– Infiltratörer med militär utbildning, kamouflerade i civila kläder, som kommer att vidta våldsamma handlingar, attackera statliga byggnader och ta gisslan.

Ryska intressen

Moldavien gränsar till Rumänien och Ukraina, och har ett strategiskt geografiskt läge ur Rysslands perspektiv i kriget. Huvudstaden Chisinau ligger bara 15 mil från ukrainska hamnstaden Odessa.

Ryssland bistår den minimala utbrytarstaten Transnistrien med ekonomiskt och militärt bistånd. Alltså har Ryssland med president Vladimir Putin sedan tidigare militärt inflytande inom Moldaviens landsgränser.

Tidigare har Ryssland kränkt moldaviskt territorium genom att skjuta raketer mot Ukraina genom landets luftrum.

Följ ämnen i artikeln