Ministern om AI-varningarna: Många menar att det är totalt överdrivet

Publicerad 2023-04-16

Forskare och experter varnar för AI och vädjar om att pausa utvecklingen.

Ansvariga ministern Erik Slottner dömer ut det som helt omöjligt.

– Det finns väldigt många som är duktiga på AI som menar att detta är totalt överdrivet också, säger han.

Artificiell intelligens, AI, utgör ett större hot mot mänskligheten än klimatförändringarna. Det menar Nick Bostrom, en framstående forskare inom AI.

Varningen är långt ifrån den enda om den hajpade tekniken. Nyligen vädjade forskare och entreprenörer i techbranschen om en paus i utvecklingen. Motivering är att det finns risk att AI förintar oss.

I regeringen har digitaliseringsminister Erik Slottner (KD) frågan i sin ansvarsportfölj. Även han ser risker med tekniken. Till exempel att auktoritära regimer kan komma över data och använda AI för att övervaka sina medborgare.

– Människans existens kan komma att ifrågasättas. Behovet av människan och människovärdet degraderas i förlängning. Det är sådant som jag kan se som ett hot som vi verkligen måste ha ögonen på, säger han.

Erik Slottner

Ingen politiker kan stoppa det

Ministern delar däremot inte farhågan att tekniken i förlängningen skulle kunna leda till att mänskligheten förintas eller utplånas.

– Då utgår man ifrån att det enda som särskiljer människan från djur och teknologi är intelligensen. Jag tycker inte det. Människorna har också förmåga att skilja på rätt och fel, vi har en moralisk kompass. Vi är utrustade att kunna ge kärlek och omsorg. Det här är ju inte någon annan än människan utrustad med.

Bör man pausa utvecklingen ett halvår?

– Att alla världens länder skulle komma överens om ett stopp i sex månader, och lita på att alla länder också följer stoppet, det är i princip omöjligt. Det finns ingen politiker som kommer klara av att stoppa detta i sex månader.

Forskare och experter varnar för AI och vädjar om att pausa utvecklingen.

Vill förbjuda AI-leksaker som manipulerar barn

Slottner anser visserligen att man ska lyssna på experterna som varnar för AI. Men han understryker att det finns många andra experter som tycker varningarna är överdrivna.

Samtidigt pågår det ett arbete på EU-nivå med att förbjuda AI-teknik som är farlig. Just nu arbetar politikerna med en AI-akt, som Slottner har ansvar över i och med det svenska ordförandeskapet. Målsättningen är att alla medlemsländer ska enas om att dela in AI-teknik i olika riskområden.

Vilken AI-teknik kan bli aktuell att förbjuda? 

– Det kan vara biometrisk fjärrstyrning där du kan kameraövervaka människor på lång distans och mer eller mindre förfölja människor. Det ska kunna användas i brottsförebyggande syfte för att kunna hitta grova brottslingar eller bortrövade barn exempelvis. Men det ska inte användas allmänt. Det kan också vara leksaker som kan användas för att socialt manipulera barn.

Varningen är långt ifrån den enda om den hajpade tekniken.

Möjligheter inom väldigt många områden

Är regeringens beredskap tillräcklig?

– Nu går den här utvecklingen så snabbt att politiken riskerar att hamna ute på bakkälken, som i all teknisk utveckling. Att reglera AI tycker jag är ett viktigt arbete, och att det sker globalt så att inte varje land går fram med egna nationella regleringar. Först hoppas jag vi kan göra detta inom EU, sedan hoppas jag att EU:s lagstiftning ska bli ett föredöme för andra delar av världen också.

Vad ser du för möjligheter med AI?

– Man kan se möjligheter inom väldigt många olika områden, inom hälso- och sjukvården helt uppenbara. Med AI kan man ställa bättre och mer tvärsäkra diagnoser och man kan operera på distans. Vi kan utnyttja naturresurser på bättre sätt inom både jordbruk och skogsnäring, för att nämna några exempel. I en gröna omställning kan det spela en stor roll också.