Staaf slår tillbaka: En smutskastningskampanj

Publicerad 2022-12-09

Linda Staaf slår tillbaka efter efter kaoset som brutit ut i polisledningen.

Underrättelsechefen hävdar att hon är utsatt för en ”smutskastningskampanj”.

– Många män klarar inte att en kvinna får makt och inflytande i en mansdominerad bransch, säger hon till Dagens Nyheter.

Efter Expressens avslöjanden om de interna utredningarna mot Stockholmspolisens chef Mats Löfving, tidigare vice rikspolischef, har nya avslöjanden duggat tätt kring den 61-årige polistoppen.

Under fredagen uppdagades att Löfving på egen hand anställt den nya underrättelsechefen Linda Staaf, trots att hon saknade polisär erfarenhet. Därefter ska han även ha inlett en relation med henne, enligt Expressen.

Särskilda åklagarkammaren har nu inlett en utredning av ärendet, uppger vice chefsåklagare Bengt Åsbäck för Aftonbladet.

– Jag ska titta på det här igen då nya uppgifter kommit in och en del av sakerna vi hämtade in då kommer i ett annat ljus, säger han.

Linda Staaf.

”Fakta undanhålls”

I en intervju med Dagens Nyheter slår Linda Staaf tillbaka mot påståendet om hennes meriter.

– Det är en smutskastningskampanj mot mig som kvinna och chef inom polisen. Fakta undanhålls och förvrängs, säger hon till DN.

– Många män klarar inte att en kvinna får makt och inflytande i en mansdominerad bransch, säger Linda Staaf till DN.

Mats Löfving har tidigare polisanmälts av polisens säkerhetschef Ari Stenman efter misstankar om att han utsatt Staaf för grov kvinnofridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

”Respektlöst beetende”

På fredagen uppgav Expressen även att en hittills okänd anmälan om misshandel, där det utpekade offret skulle vara Noa- chefen Linda Staaf, framkommit. Uppgifterna ska ha avfärdats omgående av polisledningen, skriver tidningen.

Staaf säger själv att Löfving utsatt henne för ett "respektlöst beteende”.

– Jag har inte blivit utsatt för något brottsligt, däremot har det funnits ett respektlöst beteende som jag varit orolig för och som jag till slut valde att prata med säkerhetschefen om.

Aftonbladet har sökt Mats Löfving och Linda Staaf för en kommentar.