Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

TT

Publicerad 2024-04-24

Säpo vill se anonymiserade beslut. Arkivbild.

Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar.

Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Förslaget har lämnats i ett yttrande till justitiedepartementet, och regeringen ser just nu över hur skyddet för tjänstepersoner kan stärkas.

”Hoten mot offentliganställda har nått den nivån att det är nödvändigt att dölja tjänstemannens namn och ersätta det med en spårbar tjänstebeteckning”, skriver Säpo bland annat i yttrandet.

Får myndigheten som den vill kommer tjänstebeteckningen att användas vid handläggning ”inom vissa särskilt utsatta förvaltningsområden”.

Förslag kring minskad insyn i offentliga verksamheter har kritiserats av bland annat Advokatsamfundet, men Säpo anser att dagens situation kräver ökad anonymisering.

”Rättssäkerheten och demokratin tillgodoses inte längre främst med offentlig insyn i fråga om tjänstemannens namn, utan med skydd för tjänstemannen så att statsförvaltningen kan fortgå utan otillbörlig påverkan, självcensur och utan att korruption och gängkriminalitet styr”.