Ukraina utlyser vapenvila - avfärdas av Ryssland

Publicerad 2014-06-21

Ukrainas president Petro Porosjenko utlyser en veckas vapenvila mot proryska styrkor.

Men Ryssland avfärdar vapenvilan och anklagar Ukraina för att ställa ultimatum.

"Det viktigaste elementet saknas – ett erbjudande om att inleda samtal", skriver Kreml.

Porosjenko gjorde tillkännagivandet under ett tal inför invånarna i staden Sviatohirsk i Donetsk-regionen. Det var hans första besök som president i de oroliga östra delarna.

Beskedet är en del i presidenten fredsplan för att stoppa striderna i landet som hittills skövlat över 300 liv. I meddelandet stoppar han alla militära operationer i landets östra delar och utlyser en veckas eldupphör mot pro-ryska separatister, med start klockan 22 ikväll.

Rebellerna kommer att ges tid att lägga ned sina vapen och lämna landet, enligt fredsplanen. På längre sikt lovar han att decentralisera politisk makt till de östra regionerna och vidta åtgärder för att säkra rättigheterna för personer som talar ryska.

Han betonar dock att vapenvilan är tillfällig och kommer att avslutas vid klockan 10.00 den 27 juni.

"Den ukrainska armén har eldupphör. Men det betyder inte att vi inte kommer att stå emot. Vid aggression mot våra trupper, kommer vi att göra allt för att försvara vår stats territorium", skriver han i ett uttalande på sin officiella hemsida.

”Ett ultimatum”

Kreml avfärdade omedelbart fredsplanen och liknar det vid ett ultimatum – och säger att fredsplanen saknar ett erbjudande om att inleda samtal med rebellerna.

"Det är inte en uppmaning till fred och samtal, utan ett ultimatum", menar Kreml-representanter som säger att planen "saknar det viktigaste elementet – ett erbjudande om att inleda samtal".

Separatistledare i östra Ukraina har tidigare kallat initiativet "meningslöst" och direkt efter Porosjenkos uttalande sade en separatistledare – Valerij Bolotov – att de inte kommer lägga ner sina vapen förrän regeringen drar tillbaka sina trupper, skriver AFP.

Fredsplanen släpps i samband med att ukrainska styrkor uppges ha återtagit kontrollen över den rysk-ukrainska gränsen. Sammanstötningen ska ha lett till att en rysk tulltjänsteman skadades, skriver AP.

”USA har varit tydliga”

Ryssland har anklagats för att understödja krisen i de östra delarna av Ukraina. Själv uppger Vladimir Putin att landet inte haft någon inblandning i konflikten och att de som strider i landet är privatpersoner.

Nu uppmanas landet att ställa sig bakom fredsplanen.

På Twitter skriver Sveriges utrikesminister Carl Bildt:

”Fredsplanen och vapenvilan som utlysts av Ukrainas president Porosjenko i dag förtjänar fullt stöd av oss alla."

Vita husets talesman Josh Earnest säger att "USA har varit mycket tydliga i vårt stöd för president Porosjenkos försök att skapa fred och enhet till Ukraina" och tillägger att Vita huset uppmanade Ryssland att stödja freden och "att sluta stödja de militanta som underblåser så mycket våld och instabilitet."

Innan vapenvilan tillkännagavs sa Putins utrikespolitik medhjälpare, Yuri Ushakov, att den ryske presidenten Vladimir Putin har inlett en dialog med USA om Ukraina och att han planerar att ha ett telefonsamtal med USA: s president Barack Obama under de kommande dagarna.