EU varnar Storbritannien

Publicerad 2018-06-29

BRYSSEL. EU-ledarna varnar Storbritannien att om man inte snabbt kommer fram med lösningar så kan landet tvingas lämna utan ett handelsavtal.

– Förbered er på allt, uppmanas medlemsländerna.

Om det krävdes nattmangling för att ens komma till någon form av uppgörelse om migrationen så gick det desto lättare att enas i frågan om brexit. På mindre än en timme hade frågan om det brittiska utträdet avverkats.

EU-ledare börjar nu bli uppriktigt oroade för att britterna ska lämna med en krasch.

Fortfarande har premiärminister Theresa May inte lyckats prestera en hållbar plan för hur gränsfrågan med Nordirland ska lösas. Varken EU eller Storbritannien vill ha en hård gräns mellan Irland, som fortsätter att vara medlem av EU, och Nordirland som är en del av Storbritannien och därmed lämnar unionen.

Men EU måste ha en yttre gräns mot länder som inte är med. Så utan en speciallösning för Nordirland så blir det en hård gräns och då äventyras fredsavtalet som de senaste 20 åren gjort slut på den blodiga konflikten på Nordirland.

Ont om tid

Tiden börjar nu bli mycket knapp. Senast i oktober måste det finnas ett färdigt handelsavtal för Storbritannien för att de övriga 27 EU-ländernas parlament ska hinna godkänna det inför det planerade utträdet i mars 2019.

Innan frågan om Nordirland är löst vägrar EU att förhandla om ett nytt handelsavtal.

May har lovat att i början av juli lägga fram en vitbok om Storbritanniens plan för hur landets framtida relation med EU ska se ut. Hittills har britterna haft svårt att föra frågan framåt. Dels är den brittiska regeringen svårt splittrad i om vad man egentligen vill. Dels verkar det fortfarande finna en tro hos britterna att man ska kunna "plocka russinen ur kakan" trots att EU gång på gång markerar att man inte kommer att acceptera det.

De övriga EU-ledarna hoppas nu om att ett beslut om ett nytt handelsavtal ska kunnas tas på nästa toppmöte i oktober.

Följ ämnen i artikeln