Ex-vakt: Fick order om att avvisa invandrare

Publicerad 2016-10-19

Vakterna fick order om att stoppa besökare med utländsk bakgrund, enligt en tidigare anställd.

Den som inte lydde riskerade att få sparken.

– Antingen tog vi dem på klädseln eller så tog vi dem på att de var fulla trots att de inte druckit något, säger vakten som nu har slutat.

Aftonbladet har i flera artiklar rapporterat om ordningsvakter i Malmö som i en hemlig grupp på Facebook skrivit rasistiska kommentarer och hängt ut människor med utländsk bakgrund.

Vakterna arbetar på tre nattklubbar i Malmö – och enligt en tidigare anställd ordningsvakt var rasism och diskriminering mer regel än undantag.

– De vill inte ha det klientelet, de vill ha svenska gäster, säger den tidigare ordningsvakten som vill vara anonym.

Blev värre och värre

Enligt den tidigare anställde kunde personer med utländsk bakgrund stoppas i dörren om de hade vita gymnastikskor. Ett annat sätt att neka inträde var att hävda att de var fulla, trots att de inte druckit en droppe.

– Det är något som är svårt att bevisa. Det blir ord mot ord.

Vem bestämde det här?

– Han (vaktchefens namn, reds. anm.) gav order om detta, han kunde till exempel säga i radion ”de där packen ska inte in”. Och det rensas fortfarande friskt där, det vet jag.

Protesterade ni inte?

– Du gör ditt jobb, eller så får du sparken och då får någon annan ditt jobb. Du blir av med dina pass direkt om du inte gör som de säger.

Hur känner du när du läser om detta i dag?

– Förr eller senare kommer sådant här fram. Jag upplevde att det bara blev värre och värre. Det var en anledning till att jag slutade som ordningsvakt.

”Vill bara ha svenskar”

En annan tidigare anställd ordningsvakt bekräftar uppgiften och menar att kulturen kommer uppifrån, från nattklubbschefen och från vaktchefen.

– Man ska helst stoppa invandrarna. De vill ha in svenskar för man tycker de spenderar mer pengar.

Den före detta vakten säger även att de fick tydliga instruktioner om att inte skriva i vaktloggen om det var oroligt vid entrén.

– Det stod alltid att det varit lugnt och stilla, även om det varit fullt krig. Hade det kommit ut hade vi blivit tvingade att ta in fler vakter.

Besökare: Vidrigt

Den tidigare anställde är inte den enda som vittnar om rasism och diskriminering. På nattklubbens sida på Facebook handlar merparten av kommentarerna om rasistiska vakter.

"De borde underlätta för sig själva och för alla andra genom att ha en skylt som säger att de bara släpper in "blonda och blåögda svenskar", skriver en person.

En annan skriver: "Gå inte dit. Det enda du möts av är en vakt som säger: du ser för full ut, när man inte ens druckit en droppe alkohol under hela kvällen. Jag kan säga att jag inte var den enda "icke-vita" som slängdes ut".

"Jag var den enda i mitt sällskap som blev insläppt. Jag var också den enda i mitt sällskap som var vit. Utanför stod en hel klunga av rasifierade som inte blivit insläppta. Vidrigt. Det är polisanmält", skriver en tredje person.

Chefen: Finns ingen diskriminering

Chefen för nattklubben säger att det inte förekommer någon som helst diskriminering av människor med utländsk bakgrund. Han tycker inte heller att den tidigare anställda ordningsvaktens berättelse stämmer.

– Jag kan bara säga att det är inte min bild av hur dörrvakterna sköter sitt arbete.

Vad säger du om att besökare på din klubb upplever att vakterna är rasistiska?

– Om de upplever det får de göra en polisanmälan. Man får anmäla och låta rättsystemet ha sin gång.

Vad gör du för att säkerställa att diskriminering inte förekommer?

– Jag har så kallade mystery shoppers, företag man hyr in som gör kvalitetssäkringar. Det är besökare som jag inte vet vilka de är som besöker stället en gång i månaden. De kollar bemötande, renhållning, service och så vidare.

Tycker du inte att du kan göra mer, med tanke på alla berättelser om rasism?
– Vad tycker du jag ska göra då?

Vara mer angelägen att undersöka om anklagelserna stämmer?

– Det är klart jag är. Jag hyr in företaget en gång i månaden. Vi har åtskilliga möten om hur vi ska hantera insläpp och service. Vakterna har en gång i månaden utsättningsmöte med polisen. Det debatteras hela tiden.

Har du någonsin märkt av något som tyder på att det kan finnas diskriminering?

– Nej.