Misstänkt rysspion häktad

TT

Publicerad 2019-03-01

Mannen misstänks för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

En 45-årig man är häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha spionerat mot Sverige för Rysslands räkning.

Mannen, en egenföretagande konsult inom it-branschen, nekar till brott.

Den häktade misstänks för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och greps i Stockholm tidigare i veckan.

Enligt Säkerhetspolisen (Säpo) arbetar han inom svensk högteknologisk industri och uppges ha hanterat uppgifter som kan vara intressanta för främmande makt. Brottsligheten misstänks ha pågått från juli 2017 till februari 2019.

Mannen står bakom två bolag, enligt Svenska Dagbladet. Ett aktiebolag inom it-teknik och it-konsultation som utvecklar bland annat teknik för mobiltelefoner, mobilspel och trafiksimulation samt en enskild firma för datorprogrammering med mera.

Gjorde modeller

45-åringen har doktorerat i fysik vid en av landets mest välkända tekniska högskolor och publicerat en rad vetenskapliga artiklar.

– Han hade inga särskilt känsliga kunskaper och inte tillgång till några känsliga uppgifter, säger högskolans presschef till TT.

– Vi får en väldigt tydlig och samstämmig bild av forskare som han samarbetade med att det var generella kunskaper inom så kallade modellering av mjuka material, i det här fallet en gränsyta mellan fysik och biologi.

TT: Har Säpo eller annan polismyndighet bett om uppgifter om honom?

– Nej. Men vi står förstås till förfogande om de är intresserade av att vi kan bidra med någonting, svarar presschefen.

Mannen slutade sin anställning på högskolan 2011. Den senaste vetenskapliga publiceringen tillsammans med forskare från högskolan är från 2012.

Har två bolag

Han har även varit konsult för ett stort internationellt industribolag i Sverige. Också denna verksamhet ligger före den misstänkta brottsperioden.

Säpo, som spanat en längre tid på 45-åringen, slog till på en restaurang i Stockholm där han i tisdags kväll träffade en rysk underrättelseofficer kopplad till sitt lands ambassad. Tack vare sin diplomatiska immunitet gick ryssen fri.

– Detta kom helt klart som en blixt från klar himmel. Det har inte funnits några indikationer på något i den här riktningen, säger högskolans presschef till TT.

Den misstänkte är svensk medborgare. Han är skriven i Göteborg tillsammans med hustru och barn.