Polisen varnar för drog efter flera dödsfall bland unga

Uppdaterad 2015-06-18 | Publicerad 2015-06-17

Fentanylplåster används som smärtstillande medel till svårt sjuka cancerpatienter.

Fyra unga personer har dött efter missbruk av fentanylplåster de senaste veckorna.

Nu varnar polisen för drogen.

– Fentanyl är ett mycket starkt smärtstillande medel som är receptbelagt, säger Mikael Törnblom, förundersökningsledare Polisen Haninge.

Polisen gick ut med en varning för felanvändning av den starka medicinen under onsdagseftermiddagen.

Fyra unga personer har dött under de senaste veckorna. Den 27 man hittades en kille och en tjej i 25-årsåldern döda i Ösmo. Den 8 juni hittade en kille i 20-årsåldern död i Nynäshamn och den 13 juni hittades ytterligare en man, i 30-årsåldern, död i Nynäshamn.

”Ser ett samband”

Vid alla tillfällen hittades fynd på platserna som gav vid hand att ungdomarna använt fentanylplåster. Uppgifter från närstående stödjer också detta, enligt polisen.

– Vi ser ett samband mellan de här dödsfallen. Det verkar vara något slags trend på ett litet begränsat område där det verkar finnas tillgång till ju det här, säger Mikael Törnblom.

Fentanylplåstren ges, vid rätt användning, som smärtstillande medel till svårt cancersjuka patienter. Då fästs plåstren på patienten för att den verkande drogen ska kunna utsöndras under flera dagars tid. När drogen har missbrukats i Nynäshamnsområdet har ungdomarna rökt eller svalt delar av plåstren vilket ger en mycket hög narkotisk koncentration.

– Det är kraftigt smärtlindrande och lugnande. Överdoserar man slutar man andas, säger Mikael Törnblom.

Letar langaren

En förundersökning gällande vållande till annans död är inledd och polisen arbetar nu för att kunna gripa den person som sålt eller tillhandahållit plåstren.

– Någonstans kommer det ju ifrån och därför försöker vi utreda var man har fått tag i dem, säger Mikael Törnblom.

Polisen efterfrågar nu tips från allmänheten för att komma framåt i förundersökningen.

– Om någon känner till något eller själv har prövat och klarat sig är det välkommet om man kan höra av sig till oss. Alla tips är välkomna. Sedan avråder vi såklart från att pröva det här.

Följ ämnen i artikeln