Äldre man satt fast i köpcentrum i timmar

Publicerad 2018-09-23

En äldre man satt inlåst i ett köpcentrum i Bjärred i flera timmar under lördagskvällen.

En förbipasserande upptäckte mannen och larmade väktare.

– Han gick runt i cirklar och haltade och mumlade. Vi var oroliga för hans hälsa, säger vittnet som hjälpte mannen att ta sig ut.

Två vänner var ute och promenerade runt klockan 23 natten mot söndagen då de upptäckte att en äldre man var fast bakom Bjärred centrums glasdörr.

– En ungdom kom springandes och ropade till oss att en man var fast i köpcentrumet, då gick vi upp för att kolla, berättar en av dem.

Mannen var fast vid centrumets butiksgata. Hur det hade gått till är fortfarande oklart.

– Han gick i cirklar och mumlade, han hade tappat talförmågan. Han dreglade en del också. Det är dörrar som går att öppna någon millimeter så då kunde vi kommunicera. Han sa att han hade varit där sedan elva på dagen, säger vittnet.

Vännerna var oroliga över mannens hälsotillstånd och ringde polis och vaktbolaget Securitas.

Tillslut kom väktare till platsen och låste upp centrumet. Mannen erbjöds då att köras i ambulans till sjukhus men tackade nej och fick istället skjuts hem.

”Verkar må okej”

– Han verkade må relativt okej med tanke på omständigheterna, säger Ronny Fredriksson, pressansvarig på Securitas.

Det är oklart vilka som har ansvar för händelsen.

– Det är lite oklart vilka som ska låsa centrumet. Ibland är det lokal vaktmästare och ibland vi eller annat vaktbolag. Vi kommer titta närmare på det, säger Fredriksson.

På Securitas vet man inte vad som hände när mannen blev inlåst, men liknande situationer har uppstått tidigare.

– Det har hänt tidigare att personer exempelvis befunnit sig på toaletten och blivit inlåsta. Det har varit en del otrevliga tillfällen när en del har hittats avlidna på toaletter. Därför brukar man kontrollera just toaletter extra noggrant.

Personen som slog larm till väktare och polis säger att han blev illa berörd av händelsen.

– Det var tråkigt, sådant ska inte hända. Särskilt inte äldre personer. Hade inte den ungdomen sett honom så hade han kanske blivit kvar till imorgon bitti. Han hade ingen egen telefon, säger vittnet om den märkliga händelsen.

Mannen satt inlåst i i köpcentrumet i flera timmar.

Följ ämnen i artikeln