Tv-profilen dök inte upp i rätten – nytt datum i maj

avIsabelle Nordström, Jonathan Jeppsson, Magnus Sundholm

FORT LAUDERDALE. I dag skulle rättegången hållas mot den svenske tv-profilen i Florida.

Mannen är misstänkt för att sexuellt ha ofredat en 13-årig pojke.

Nu har försvaret lyckats skjuta fram rättegången till maj.

Den svenske tv-profilen misstänks för att i januari i år ha sexuellt ofredat en 13-årig pojke i en park i Coral Springs i Florida.

Rättegången skulle ha hållits under måndagsmorgonen i domstolen i Fort Lauderdale, men den svenske tv-profilen dök aldrig upp. I stället sköts målet på svenskens begäran upp till 20 maj, det vill säga knappt två månader.

”Betvivlar juryrättegång”

Varken advokat eller åklagare ville efter den uppskjutna förhandlingen i rättssal 4870 kommentera målet där svensken riskerar fängelse i 51 månader till 15 år.

En juridisk expert i USA som Aftonbladet varit i kontakt med uppger att framflyttningen sannolikt beror på att försvaret och åklagaren ligger i förhandlingar.

– De jobbar nog fram en uppgörelse som båda parter kan känna sig nöjda med. Ett sånt här mål ska annars inte behöva ta så lång tid. Jag tvivlar starkt på att målet går till juryrättegång, säger experten.

13-åringen har uppgett att tv-profilen låtsades instruera pojken om träning samtidigt som han lät sin hand glida uppför pojkens ben.

Tv-profilen har hela tiden nekat till anklagelserna och säger att pojken uppförde sig illa och att polisanmälan sannolikt var en hämnd för att han klagat på honom.

Misstänks ha gjort närmanden

Aftonbladet har tidigare intervjuat mamman till den 13-årige pojken, som i förhör med polisen berättat hur tv-profilen tagit honom mellan benen när han gjorde sit-ups.

– Vi har varit igenom en svår prövning. Min son är bara 13 år, sa pojkens mamma.

Tv-profilen, rikskänd för mångårig medverkan i sändningar, misstänks även för att dagen efter ha gjort närmanden mot två tonåringar i en annan park i området.

I förra veckan vädjade tv-profilens advokat Alan Grinberg till domaren att lätta på restriktionerna.

Advokatens begäran

Utifrån dokument som lämnats in till domstolen framgår det att tv-profilens hälsa är sviktande. 

– Den misstänkte utgör ingen flyktrisk. Hans hälsa är under genomsnittet. Han utgör ingen fara för sig själv och det är osannolikt att han kommer att begå nya brott, skriver advokaten.

Alan Grinberg skriver också att han varit i kontakt med biträdande åklagaren som inte har något att invända mot hans begäran. 

Svensken satt först häktad men har sedan 18 januari suttit i husarrest på ett hotell utanför Fort Lauderdale. Han har tvingats lämna ifrån sig sitt pass.

ARTIKELN HANDLAR OM