Vanligt med felaktiga koldiagnoser

Felicia Nordlund/TT

Publicerad 2019-02-15

En undersökning visar att många som fått diagnosen kroniskt obstruktiv lungsjukdom inte har sjukdomen. Arkivbild.

Det är inte ovanligt att personer som diagnostiserats med kroniskt obstruktiv lungsjukdom (kol) i själva verket inte lider av sjukdomen, det visar en ny internationell studie.

16 000 medelålders och äldre kvinnor och män från 20 länder har deltagit i studien, som publicerats i medicintidskriften Chest. Av dem uppgav nära sex procent att de efter läkarbesök fått diagnosen kol, men efter att de genomgått flera olika hälsokontroller kunde forskare konstatera att diagnosen var felaktig i mer än hälften av fallen, rapporterar Upsala Nya Tidning.

– I en del fall har den felaktiga kol-diagnosen satts utan någon spirometri-undersökning enbart utifrån sådana ospecifika symtom som till exempel hosta och slem i luftvägarna. I andra fall där en spirometriundersökning verkligen gjorts kan den nedsatta lungfunktionen ha berott på övergående orsaker som till exempel en infektion, säger Christer Janson, professor vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, till UNT.

Studien visar också att felaktiga kol-diagnoser är betydligt vanligare bland kvinnor än män. De är dessutom vanligare bland deltagare från höginkomstländer än från medel- och låginkomstländer.

– Brist på resurser inom vården kan därför knappast vara någon viktig orsak, säger Christer Janson.