Interpol vill ha Eklunds dna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-17

Polisen i Tyskland, Norge, Finland och Danmark har visat intresse för Anders Eklunds brottslighet och därför har Interpol begärt att få ta del av hans dna-profil, skriver DN.

– Det stämmer att de kommit in med en sådan begäran, säger dalapolisens pressinformation Lars-Ola Sörestad.

Spaningsledningen i Englafallet har inga invändningar mot att dela med sig av Eklunds dna och inte heller att det nu läggs ut i Interpols databas. Därmed blir det sökbart för organisationens samtliga medlemsländer.

Lastbilschaufför

– Det här är inte något vi gör dagligdags. Det måste röra sig om allvarliga brottsmisstankar för att någon ska hamna i Interpols register. Det kan användas för en rad olika brott och alla ländernas polismyndigheterna kan använda registret, säger Kent Widing, sektionschef vid Interpol i Stockholm till DN.

Eftersom Anders Eklund arbetat som lastbilschaufför och har rest mycket både i Sverige, Norden och Europa finns det en möjlighet att han kan ha utfört brott även i andra länder. Detta är dock inget som har framkommit i förhören med honom.

Under torsdagen har utredningsarbetet fortsatt med fler vittnesförhör och insamling av teknisk bevisning. Det arbetet fortsätter även under morgondagen, och något förhör med Eklund är inte planerat förrän i nästa vecka, berättar Lars-Ola Sörestad.

Omfattande utredning

– Det är fortfarande cirka 20-25 poliser som arbetar med utredningen. Det är ett omfattande utredningsmateria l, säger han.

Tidigare i veckan beslutades det att Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp ska hålla i kartläggningen av Anders Eklunds liv.

I början av nästa vecka träffar två utredare från gruppen poliser från Dalarna för att diskutera situationen. Paul Johansson, chef för gärningsmannaprofilgruppen, säger att deras utredning består av olika delar.

– Vi tittar på alla ouppklarade mord och försvunna personer som kan vara aktuella. Jag vet inte om uppdraget kommer att utsträckas till våldtäkter också, säger han.

Följ ämnen i artikeln