Här lämnar Horace Engdahl fest – där Sara Danius närvarade

avAmanda Skagerström Lindau

Konflikten mellan Horace Engdahl och Sara Danius blossade upp på nytt i samband med att Danius sommarpratade i P1 i lördags.

Bara tre dagar efter att hon i radio ifrågasatt huruvida Engdahl ens kommer bli ihågkommen närvarade de i kväll på samma fest.

Engdahl var dock en av de första att lämna festen – för ett möte med sin båtklubb.

Det som började som ett avslöjande i DN om att 18 kvinnor anklagade ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault för sexuella övergrepp ledde snabbt till en kris i Svenska Akademien.

Efter en infekterad diskussion om huruvida Katarina Frostenson, gift med Arnault, borde lämna Akademien blev de aderton snart bara elva och smädelser och påstådda ärekränkningar haglade i luften.

1 av 3 | Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå

”Sämsta sekreteraren sedan 1786”

Akademiens tidigare ständige sekreterare Horace Engdahl anklagade i Expressen den då ständige sekreteraren Sara Danius för att vara den ”sämsta sekreteraren sedan 1786”.

Den 12 april lämnade Danius både sitt uppdrag som ständig sekreterare och sin stol nummer 7 i Svenska Akademien.

I maj gick hon tillsammans med de två tidigare Akademieledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark ut och krävde att Horace Engdahl, som de kallade för ”kulturprofilens outtröttlige förespråkare”, skulle avgå från Akademien för att rädda den.

Till SVT skrev Horace Engdahl: ”Det finns inget skäl att kommentera en sådan dumhet.”

”Historien kommer inte vara nådig”

När Sara Danius i lördags var värd för ”Sommar” i P1 blev tonen kylig när hon kom till ämnet Svenska Akademien. Hon menar att hon kuppades ur Akademien och talar inte varmt om sina tidigare kollegor.

Särskilt hård kritik riktade hon i programmet mot Engdahl:

”Det finns bara en domare och det är historien själv. En sak kan vi vara säkra på. Historien kommer inte att vara nådig vad dagens Svenska Akademi beträffar. I synnerhet inte mot Horace Engdahl i den mån han över huvud taget kommer att bli ihågkommen.”

Horace Engdahl kontrade med att anklaga Danius för att ”bryta brevhemligheten” då hon i programmet läste upp mejl från honom.

Gick på samma fest

Bara tre dagar efter sommarpratet sågs de två tidigare Akademieledamöterna närvara på samma fest, Albert Bonniers och Wahlström & Widstrands förlagsfest på nedre Manilla på Djurgården i Stockholm.

Engdahl ska ha varit bland de första gästerna att anlända till förlagsfesten – och en av de första som lämnade.

Danius kom till tillställningen ungefär en halvtimme senare än sin tidigare Akademiekollega. Om de växlade några ord inne i lokalerna är inte känt, men bara en dryg timme efter att Horace Engdahl anlänt gick han igen.

Anledningen förklarade han var för att han behövde gå på ett möte med sin båtklubb.