Här sitter de inlåsta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-10

Pojke, 16, älskar att spela fotboll: misstänkt för mord på Therese Flicka, 16, toppbetyg i alla ämnen: misstänkt för anstiftan till mord

fick träffa föräldrarna Här i polishuset i Västberga i södra Stockholm sitter den 16-årige pojken och hans jämngamla flickvän anhållna. I går fick han träffa sina föräldrar. Tonåringarna uppges ha varit ett par i två år.

Hon är toppeleven med högsta betyg i alla ämnen.

Han är den omtyckte idrottskillen.

Nu är de båda 16-åringarna anhållna – misstänkta för mordet på Therese Johansson Rojo, 15.

En av de första soliga dagarna i våras åkte Therese in till Södermalm i Stockholm och fikade på Medborgarplatsen tillsammans med sina vänner. I går kväll gick vännerna på skolbalen – utan Therese.## Foto: privatfika i vårsoleN

I morgon skulle de ha gått ut nionde klass.

I stället sitter de båda 16-åringarna nu inlåsta i var sin cell innanför den vita tegelfasaden på polishuset i Västberga i södra Stockholm.

Ett par sedan två år

Han – misstänkt för mord. Hon – misstänkt för anstiftan till mord.

Tonårsparet greps bara timmar efter att Therese Johansson Rojo, 15, hittats mördad i ett skogsbryn efter en fest med klasskamraterna i Stureby natten mot söndagen.

– Ingen av oss kan förstå hur detta kunde hända. De var båda supersociala och trevliga, säger en förälder till de misstänktas skolkamrater.

De båda 16-åringarna studerar på samma grundskola och har varit ett par i två år. Vänner berättar att de för en tid sen förlovade sig.

– De firade sina första sex månader som förlovade för en dryg månad sen, säger en vän.

Ett av den misstänkte mördarens största intressen är fotboll. Han spelade back i två lokala korplag.

Hans vänner berättar att han är en bra kompis, men att han kan bli arg och ilsken. Inte minst i sportsammanhang.

– På fotbollsplanen kan han brusa upp ibland.

Hans flickvän sågs ofta stå vid sidlinjen och heja på honom vid matcherna.

– Jag har känt de båda två väldigt länge och hon är en genomsnäll person. Men hon kan också vara svartsjuk, säger en bekant.

Hade högsta betyg

Hon utmärkte sig på skolan genom sina höga betyg. Enligt vänner hade hon 320 poäng, högsta betyg i alla ämnen.

Paret är nu inne på sitt fjärde dygn i polisens förvar efter det misstänkta mordet natten mot söndagen.

Först nekade de till allt.

Men i ett förhör på måndagskvällen började pojken, enligt polisen, att samarbeta.

Han ska då ha lämnat uppgifter som gjorde att misstankarna mot både honom och flickvännen stärktes. Men varken polisen eller de misstänktas advokater vill kommentera om de gjort några medgivanden.

– Jag kommer att redogöra för hans inställning i samband med häktningsförhandlingen, säger pojkens advokat Claes Borgström.

I går hölls inga förhör, i stället fick pojken efter eget önskemål träffa sina föräldrar.

Mordhot på nätet

Mordet på Therese Johansson Rojo har berört människor över hela Sverige. På internet sörjs hon genom tusentalsinlägg på hemsidor, forum och bloggar.

Samtidigt växer också hatet mot de två misstänkta. På den misstänkta flickans blogg har hundratals personer gett utlopp för kraftiga aggressioner mot paret. I några fall förekommer inlägg som kan tolkas som mordhot.

– Vi är medvetna om de här hoten. Vi försöker fånga upp debatten och stämningen på nätet. Vi kan agera om det verkar seriöst, säger Söderortspolisens presstalesman Karin Sohlberg.