Amanda Knox döms till 28 år

Uppdaterad 2014-01-31 | Publicerad 2014-01-30

Den unga studenten hittades mördad med avskuren hals i en blodpöl 2007.

Den då 22-åriga amerikanskan Amanda Knox dömdes till 26 års fängelse – för att fyra år efter mordet frias helt.

Nu döms hon igen – till 28 års fängelse.

Den 22-åriga brittiska utbytesstudenten Meredith Kercher hittades 2007 mördad i sin säng i Perugia, Italien. Hennes hals var avskuren och hennes kropp halvnaken. Till viss del var hon var klädd i en vampyrdräkt efter att ha varit på en halloweenfest under kvällen för mordet. Enligt italiensk polis var mordet brutalt då hon lämnas blödande och dog först en halvtimme efter dådet på grund av blodförlust.

Sexlek som spårade ur

För mordet greps Merediths vän och rumskamrat, den då 21-åriga Amanda Knox, Amandas 24-åriga italienska pojkvän Raffaele Sollecito samt den 21-årige Rudy Hermann Guede från Elfenbenskusten. De anklagades för att höga på narkotika ha försökt tvinga Meredith Kercher till en sexlek som spårade ur i våld och mord.

Ett år senare dömdes Rudy Hermann Guede för mord till 30 års fängelse efter att hans dna hittats på den mördade kvinnans kropp och bh-spänne. Han erkände att han haft sex med offret under mordnatten men förnekar att han tagit hennes liv. Hans straff sänktes efter överklagande till 16 års fängelse.

Dömdes till 26 års fängelse

Två år efter mordet hölls rättegången mot Amanda Knox och Raffaele Sollecito som båda nekade till brottet. Dna från dem båda hade då hittats på mordvapnet, en kniv, samt på mordplatsen. Amanda Knox, även kallad Foxy Knoxy, efter att ha emottagit dussintals beundrarbrev i fängelset, uppgav flera olika versioner av var hon befunnit sig under mordnatten. I december 2009 dömdes Amanda Knox och Raffaele Sollecito mot sina nekande till 26, respektive 25 år för mordet.

Frias helt

Men domen överklagades och 2011 friades de båda för mordet och släpptes med omedelbar verkan. Enligt Amanda Knox advokat fanns dna-spåren i alldeles för få mängder och vissa spår från mordplatsen hade säkrats först flera veckor efter mordet varför risken finns att bevisen kontaminerats. Amanda Knox dömdes i stället till tre års fängelse för förtal av den italienska polisen. Men eftersom hon redan suttit fyra år i fängelse var straffet redan avtjänat varför hon kunde åka hem till USA med sin familj, som fanns på plats i rättsalen i italienska Perugia.

Nya bevis

Men nya bevis i fallet har framkommit och förra året valde den italienska högsta domstolen att ta upp fallet på nytt. På torsdagen föll domen. Amanda Knox och Raffaele Sollecito dömdes åter för mordet på Meredith Kercher. Hon till 28 år och 6 månaders fängelse, han till 25 års fängelse.

Domen väntas överklagas. Det är enligt bedömare inte troligt att Amanda Knox kommer att utlämnas från USA, där hon nu befinner sig, till Italien. Enligt amerikanska lagar kan inte en person prövas två gånger för samma brott.

Till the Guardian har hon tidigare sagt att hon inte åker till Italien frivilligt.

– De måste fånga mig och släpa mig skrikande tillbaka till fängelset som jag inte förtjänar att vara i.