Förslag: Uppsalaflickorna ska byta namn – bli mer inkluderande

Publicerad 2020-01-15

Byt namn på den anrika gymnastikföreningen från Uppsalaflickorna till något mer inkluderande. Det föreslår idrottsföreningens styrelse.

– En del pojkar ville inte vara med på grund av namnet. Nu är det dags för ett namn som är mer inkluderande, säger Christina Almskoug, verksamhetschef för GF Uppsala.

Gymnastikföreningens styrelse tyckte att det ar dags att byta namn.

Uppsalaflickorna är en av Sveriges största idrottsföreningar. Under våren 2019 kammade en av föreningens juniortrupper hem ett historiskt VM-guld i cheerleading i USA.

När Uppsalaflickorna startade för 63 år sedan var det en förening för enbart flickor medan Uppsala Gymnastikförening var för pojkar. Men sedan många år tillbaka har föreningen både pojktrupper och flicktrupper och nu har alltså föreningens styrelse lagt fram ett förslag om att ge Uppsalaflickorna ett nytt, mer inkluderande namn.

– Varför styrelsen ändå har hållit fast vid namnet är för att det är ett varumärke med historisk förankring, så det var inte bara att byta. Men nu är det dags för ett namn som är mer inkluderande oavsett om man är tjej eller kille. Nu är vi redo, säger Christina Almskoug, verksamhetschef för GF Uppsala.

Förslaget om namnbyte har inte föranletts av någon större kritik eller olägenheter knutna till namnet, men Christina Almskoug menar att det förekommit skepsis hos enstaka medlemmar.
– Vi har fått några mejl från föräldrar och även aktiva om att pojkar inte vill gå i Uppsalaflickorna på grund av namnet, men det har inte varit överdrivet många. Därför gjorde vi också en undersektion, Uppsalapojkarna. Och det har bara varit positiv respons på förslaget om namnbyte än så länge. Vi vill vara i tiden. Så det känns inte så konstigt. Nu är det dags helt enkelt.

Följ ämnen i artikeln