Exminister: ”Låt danskarna betala för Postnord – eller gå i konkurs”

Uppdaterad 2020-01-20 | Publicerad 2020-01-19

Förre finansministern Allan Larsson (S) rasar efter nyheten om krisen i Postnord.

Låt danskarna betala – eller låt det gå i konkurs, menar han.

– Ska det finansieras så är det danskarna som ska göra det, säger han till Aftonbladet.

På lördagen kom nyheten att statliga Postnord riskerar att gå i konkurs. En hemlig rapport till svenska och danska regeringen visar att jättekoncernen inte klarar sig utan statlig hjälp. Det är brevhanteringen som gör storförlust enligt rapporten som DN tagit del av.

Brevutdelningen har rasat med 90 procent på 20 år. För att täcka upp för förlusten, och kunna fullfölja samhällsuppdraget även där det inte lönar sig, krävs statliga subventioner, enligt rapporten. På tre år har Postnord gjort en förlust på hisnande tre miljarder, enligt DN.

– Drar vi ut trendlinjen och inte gör något pratar vi om miljardförluster i brevverksamheten om några år i Sverige, säger Postnords vd Annemarie Gardshol till tidningen.

Detta får förre finansministern Allan Larsson (S) att rasa: "Låt Posten gå i konkurs – köp sedan ut Svenska Posten!", skriver han på Facebook och tillägger:

"Det finns ingen anledning för svenska staten och svenska skattebetalare att fortsätta att finansiera underskotten i den danska verksamheten".

Förre finansministern Allan Larsson (S) rasar efter nyheten om krisen i Postnord. Arkivbild.

”Fredlig skilsmässa”

När Aftonbladet når honom utvecklar sitt förslag med möjliga lösningar. Den första är att danskarna skjuter till pengarna som behövs.

– Om danskarna inte gör det hotar konkurs, säger Allan Larsson.
Om man vill undvika konkurs kan man göra en "fredlig skilsmässa", som han kallar det. Då kan Postnord leva vidare som ägare till infrastrukturen men låta ett nytt svenskt och ett danskt bolag ta över driften, menar han.

Det nya Svenska Posten kan i sin tur skapa lönsamma samarbeten med andra distributörer i Sverige och förbättra verksamheten, menar han.
Enligt Allan Larsson sammangåendet mellan Sverige och Danmark år 2009 aldrig ha ägt rum.

– Danskarna fick samordningsvinsten därför att de kunde överlåta förluster på svenskarna. Och svenskarna fick samordningsförlusterna på det sättet. Sverige fick ta smällarna.

Borde sagt nej till affären

Det är inget sätt att göra en affär, menar han.

– Det skulle man naturligtvis ha tackat nej till från början. Det kan även ett barn se att man gör ett företag som ger årliga stora underskott och att underskotten ligger på ena sidan. Det är väl alla väldigt medvetna om nu.

Riksrevisorn ville 2008, innan sammanslagningen, granska affären men fick nej av dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C), något Larsson är kritisk till. Hon skulle behöva svara på flera frågor hur kring hur affären gick till, menar han.

– Hon har länge undvikt att kommentera affären. Hon måste ju säga någonting, säger Allan Larsson.

Aftonbladet försöker nå Maud Olofsson för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln