Tusentals fordon har krigsplacerats

Britt-Marie Seibold/TT

Uppdaterad 2019-07-24 | Publicerad 2019-07-23

Ett par tusen fordonsägare har i sommar fått brev från Försvarsmakten om att deras fordon kan tas i beslag om det blir höjd beredskap eller krig. Arkivbild.

Ett par tusen bilägare i landet har de senaste veckorna fått brev från Försvarsmakten om att deras fordon har krigsplacerats. Om det blir höjd beredskap kan de tvingas lämna ifrån sig sina bilar – mot ersättning.

Framför allt är det långtradare, lastbilar och personbilar som krigsplacerats, men också motorcyklar och snöskotrar, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

Krigsplacering av fordon är en nygammal företeelse, förklarar Otto Gröntoft, major vid Högkvarteret och projektledare för uttagning av fordonen.

– Vi höll på med det här fram till slutet av 90-talet, säger han till TT.

Att verksamheten nu återupptas beror på regeringsbeslut om upprustning av totalförsvaret. Sedan slutet av juni har ett par tusen fordonsägare, både privatpersoner och företag, fått brev.

Majoriteten positiva

– Vi har fått ett fåtal reaktioner och 98 procent har varit positiva eller har haft relevanta frågor. Vi har bara fått ett eller två brev där de ifrågasatte vad vi gjorde, säger Otto Gröntoft.

Det är framför allt svenska bilmärken som Volvo och Scania som försvaret vill ha. Anledningen är att oroliga tider och höjd beredskap skulle kunna leda till brist på reservdelar.

Den som fått brevet om krigsplacering behöver inte oroa sig, enligt Otto Gröntoft.

– Du disponerar din bil på vanligt sätt, utan några inskränkningar. Men om regeringen höjer beredskapen och förfogandelagstiftningen träder i kraft då ska bilarna lämnas på så kallade avlämningsplatser. Där blir de besiktigade av gode män, alltså experter tillsatta av länsstyrelsen, och värderade till marknadsvärdet. Ungefär som om de skulle sälja bilen till en bilfirma.

Båtar och flygplan

Otto Gröntoft tycker att den som fått sitt fordon krigsplacerat ska känna sig stolt.

– Man ska klappa sig själv på axeln och säga att genom att mitt fordon är uttaget så gör jag en aktiv insats för ett starkare totalförsvar.

Under resten av året kan ytterligare ett antal fordonsägare få sina bilar krigsplacerade. Det kan bero på nya behov eller på att bilar som tagits ut inte är användbara längre.

Försvarsmakten kommer framöver att krigsplacera även båtar, flygplan och arbetsmaskiner.