Klimatprotest för barnbarnen

TT

Publicerad 2019-12-06

En ny klimatprotest har hållits i Stockholm, den här gången i Rinkeby. Flera hundra deltog, bland andra Stina Söderberg, 79 år.

– Vi gör det här för barnen och barnbarnen, säger hon till TT.

FN:s klimatmöte COP25 pågår i Spaniens huvudstad Madrid. Under fredagen väntas protestmarscher för klimatet hållas i flera länder.

Även på många platser i Sverige hölls demonstrationer. Klimatrörelsen Fridays for future anordnade en protest i Rinkeby och flera hundra personer närvarade.

Under parollen "Tomma ord och mer prat – räddar inte vårt klimat" deltog Joy Ghavi och Leon Tallert, båda 17 år, i demonstrationen.

TT: Vad gör ni själva för klimatet, mer än att demonstrera?

– Jag reser alltid kommunalt. Jag flyger inte och jag försöker att äta så klimatsmart som möjligt, säger Joy Ghavi.

TT: Tror ni att det gör någon skillnad att ni demonstrerar?

– Absolut, för det handlar om massan. Att få så många som möjligt att protestera, säger Leon Tallert.

För barnbarnen

Det var inte bara unga som hade samlats.

– Vi är här för att sätta press på politikerna. För att få dem att inse att de inte kan gömma sig längre, säger Lisa Högberg, 75, aktiv i gruppen Rädda klimatet för barnbarnen, till TT.

Hennes syster, Stina Söderberg, 79, håller med:

– Vi kommer att vara döda, men vi gör det här för barnen och barnbarnen. Vi har gjort det här i nio år nu och vi ger oss inte.

Talade via länk

Greta Thunberg, som nu befinner sig i Madrid, talade via länk.

– Jag vill säga tack för att ni är så tålmodiga. Det senaste året har varit en seger för vår rörelse. Men världsledarna har inte hunnit ikapp oss än. Under 2020 måste vi se till att vi får rörelsen att växa än mer så att de hinner ikapp oss, sade hon, skriver Expressen.

Brasilianske Davi Kopenawa, en av ledarna för Yanomami-folket, var en annan av talarna. Han är en av årets mottagare av Right Livelihood-priset.

– Vi är väldigt glada att se så många ungdomar tillsammans. Det ser vi inte ännu i Brasilien, men vi hoppas på att det ska förändras. Vi vill också tacka Greta för att ha startat den här rörelsen och när vi åker härifrån kommer en del av oss för alltid att finnas kvar här, sade han.

Följ ämnen i artikeln