Magsjuka vanligaste åkomman på semestern

TT

Publicerad 2019-06-27

Se till att hålla öronen torra efter bad, rekommenderar SOS International. Arkivbild.

Högsäsongen för när vi svenskar reser utomlands står för dörren. Men sjukdom drabbar även de på semester. Och framför allt barn och gamla ligger i riskzonen för uttorkning när den vanliga turistplågan slår till.

Magsjuka är den vanligaste anledningen till att svenska turister som dragit i väg till populära resmål som Spanien, Turkiet, Grekland och Cypern kontaktar SOS International för assistans, enligt statistik från organisationens hanterade ärenden 2018.

– Det är otroligt många av de som ringer som fått turistmage, säger Karin Tranberg, divisionsdirektör vid SOS International, till TT.

– Barn mellan 0 och nio år är de som blir mest sjuka, de är den största riskgruppen. De är små och blir snabbt uttorkade.

Även när det gäller äldre personer är det särskilt viktigt att agera snabbt då en dålig mage fort kan leda till uttorkning när det är varmt och svårt att behålla den vätska man får i sig.

– Då kan de inte hålla vätskebalansen och i vissa fall måste de läggas in på sjukhus.

Andra vanliga åkommor, som kan bli resultatet av mycket poolbadande till exempel, är öroninfektioner och urinvägsinfektioner. De vanligaste skadorna som svenskar som kontaktar SOS International råkat ut för är fallskador på fötter och fotleder eller brännskador från avgasröret på mopeder.

Att vara försiktig, hålla öronen torra efter bad, tvätta händerna ordentligt och att vara noga med vad man äter och dricker är med andra ord några tips att ta med sig för den som vill hålla sig kry på utlandssemestern.

Följ ämnen i artikeln