Drev igenom ”nuclear”-alternativet

Öppnar för mer extrema domare i USA:s högsta domstol – McCain till angrepp mot partikollegan: ”korkad idiot”

avTorbjörn Ek

1 av 2 | Foto: Susan Walsh / AP
John McCain.

WASHINGTON. Repulikanerna i USA:s senat drev i dag igenom ”nuclear”-alternativet.

– De är korkade och de har lurat sina väljare för att de är så korkade, rasade partikollegan John McCain förgäves inför omröstningen.

Därmed kommer högerkonservativa Neil Gorsuch i morgon att tillsättas som domare i högsta domstolen – för resten av livet.

”Nuclear”-alternativet är bra för senaten, säger Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell, 74, enligt Washington Post.

Det fick partikollegan, senatorn John McCain, 80, att gå i taket.

– Idiot, vem som än säger det är en korkad idiot som inte har varit med och sett vad jag har gått igenom och hur vi har kunnat undvika sånt här vid flera tillfällen, sa han i ett inspelat samtal som bland annat CNN har publicerat.

”Lurar sina väljare”

– De är korkade och de har lurat sina väljare för att de är så korkade.

Fram tills nu har det i praktiken krävts 60 av 100 röster i den amerikanska senaten för att kunna tillsätta en ny domare i USA:s högsta domstol.

Men genom en invecklad röstningsprocedur kunde har republikanerna under torsdagen driva igenom det så kallade ”nuclear”-alternativet, som Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

Framöver kommer det därför bara behövas enkel majoritet, 51 av 100 röster, i senaten, för att tillsätta en domare i högsta domstolen.

Och det är anledningen till att John McCain rasar mot sina kollegor. Trots att han själv röstade tillsammans med partikollegorna under torsdagens omröstningar, för att under fredagen kunna tillsätta den högerkonservativa Neil Gorsuch, 49, som domare i USA:s högsta domstol. Den domare som Donald Trump utsett i en utnämning som gäller för resten av livet.

Öppnar för mer radikala domare

Att en president hittills har behövt få med sig 60 av de 100 senatorerna för att kunna tillsätta en domare i högsta domstolen har inneburit att presidenter för både Republikanerna och Demokraterna har nominerat domare som ansetts vara ”moderata”, med åsikter i mittfåran av den amerikanska politiken och lagstiftningen.

Efter att ”nuclear”-alternativet nu drivits igenom kommer en president vars parti också har majoritet i senaten att kunna tillsätta mer radikala domare utan behovet att också få med sig senatorer från motståndarsidan.

– Det här är ett hårt slag mot institutionen och jag tror att det här ger en snöbollseffekt, säger McCain i samtalet som också refereras av Washington Post.

Han fortsatte också sin kritik inför tv-kamerorna:

– Det här är en sorglig dag. Vi har nu förstört 200 års tradition.