Kanadainspirerade covidprotester i Nya Zeeland

TT-AFP

Publicerad 2022-02-08

Demonstranter i närheten av parlamentsbyggnaden i Wellington med upp och nedvänd nyzeeländsk flagga.

Protester mot coronarestriktioner genomfördes i Nya Zeelands huvudstad Wellington på tisdagen, inspirerade av liknande demonstrationer i Kanada de senaste veckorna.

Flera hundra lastbilar och husvagnar hade parkerat i närheten av parlamentsbyggnaden, i folkmun kallad bikupan, med skyltar med budskap som ”ge oss tillbaka vår frihet” och ”tvång är inte samtycke”.

Protesterna ska dock ha gått lugnt till och polisen har inte rapporterat om några gripanden.

Premiärminister Jacinda Ardern säger att hon inte har för avsikt att inleda samtal med konvojdeltagarna och hävdar att majoriteten av nyzeeländarna stöder regeringens vaccinationsprogram.

– Nittiosex procent av nyzeeländarna har gått och vaccinerat sig, vilket har gjort det möjligt för oss att leva med färre restriktioner tack vare det extra skydd som det innebär, säger hon till Radio New Zealand.

Vaccinering mot covid är obligatoriskt för personer som arbetar inom vissa branscher i Nya Zeeland, såsom vården, brottsbekämpning, utbildning och försvar.

Ett system med vaccinpass gäller också och man måste visa att man är vaccinerad för att komma in på restauranger, sportevenemang och religiösa sammankomster.

Däremot krävs det inte i kollektivtrafiken, mataffärer, skolor eller för att söka vård.

Flera av demonstranterna i Wellington hade kanadensiska flaggor.

Protesterna i kanadensiska Ottawa är inne på sin andra vecka. Arrangörerna till manifestationen i Wellington har inte sagt hur länge de tänker vara stanna kvar med sina fordon.