Supervulkanen kan snart få utbrott

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2016-12-28

Supervulkanen Campi Flegrei nära Neapel kan vara på väg att få utbrott.

Forskare varnar för att trycket håller på att byggas upp. Utbrottet skulle motsvara ett ”större meteoritnedslag” och vara förödande för miljontals människor som bor i området.

En av världens farligaste supervulkaner Campi Flagrei visar tecken på att vakna till liv för första gången på 500 år, enligt forskare. Senast vulkanen fick utbrott var år 1538. Då pågick utbrottet i åtta dagar och förstörde flera byar samt tvingade människor att fly.

I en ny forskningsrapport publicerad i tidskriften Nature communications varnar forskare för tecken som visar att trycket håller på att byggas upp i det vulkaniska området. Sedan 2005 har marknivån höjts med fyra decimeter. På senare år har även nivåhöjningen accelererat i hastighet. Därför ändrade italienska myndigheter varningsnivån på vulkanen från grön till gul, vilket betyder att den övervakas mer noggrant.

”Globalt katastrofala effekter”

Under 1983–1984 inträffade tusentals jordbävningar vid Campi Flegrei och marknivån höjdes 1,8 meter på två år.

Forskarna skriver i rapporten att man frekvent registrerar grund seismisk aktivitet och ser en ökning av vatten som stöts upp ur underjorden.

Ett utbrott skulle ha förödande konsekvenser för de tre miljoner människor som bor i de vulkaniska området. Inte minst för miljonstaden Neapel.

– De här områdena kan ge upphov till de enda utbrotten som kan ge globalt katastrofala effekter som kan jämföras med större meteoritnedslag, säger Guiseppe De Natale till tidningen The Independent.

Han leder ett projekt som övervakar Campi Flegreis aktivitet. Vulkanen kallas supervulkan eftersom den slungar ut långt större mängder material vid en eruption än en vanlig vulkan.

Länge sedan den hade utbrott

– Det är en bekymmersam vulkan, inte minst på grund av dess placering nära Neapel. Men även om en vulkan håller på att vakna till liv är det länge sedan den hade ett riktigt utbrott, säger seismologen Reynir Bödvarsson till Dagens Nyheter.

Det är fortfarande oklart om ett utbrott kan ske i morgon eller om många år. Forskarlaget framhäver dock att kalderan, den kittelformade fördjupningen i jordskorpan som skapas när en stor vulkan kollapsar, är en av dem som visar tydligast aktivitet i världen.