”Asiens El Chapo” gripen i Amsterdam

Publicerad 2021-02-06

Tse Chi Lop, 57, ”Asiens El Chapo”, är en av världens mest eftersökta män.

Hans dagar på fri fot är nu över.

Knarkkungen greps nämligen nyligen på flygplatsen Schiphol i Amsterdam.

Polisen misstänker att Tse Chi Lop, 57, är boss för ett multinationellt brottssyndikat som styr narkotikahandeln över stora delar av Asien, Australien och Nya Zeeland.

Miljarder dollar

Organisationen som kallas för ”Bolaget” internt har fått namnet ”Sam Gor” av polisen. Tse Chi Lop, som är född i Kina men kanadensisk medborgare, är organisationens ledare.

I slutet av januari kunde han gripas i Nederländerna efter en jakt som pågått i fyra år.

Handeln med metamfetamin i Asien omsätter mellan 30 och 61 miljarder dollar per år och ”Sam Gor” är marknadens största spelare.

– Vikten av Tses gripande ska inte underskattas. Det är ett stort genombrott, säger Jeremy Douglas, regional representant för FN: s kontor mot narkotika och brottslighet (UNODC) i Sydostasien och Stilla havet.

Jakten på honom drogs igång när en kurir åkte fast 2016.

Arkivbild. Thailändska polisen visar upp paket med två miljoner metaamfetaminpiller på en presskonferens.

Mobiltelefoner var guldgruva

Kuriren Cai Jeng Ze hade 80 gram ketamin i två små påsar, fasttejpade i sina ljumskar. Han uppgav att han skulle använda ämnet i påsarna mot insekter och skadedjur, men tullen gick inte på det utan höll kvar honom.

När polisen sedan undersökte Cai Jeng Zes två mobiltelefoner insåg man att det blivit jackpot. I båda telefonerna fanns det mängder av sparade konversationer, bilder, filmer, sms och annat material om en organisation kallad ”Sam Gor”.

Det visade sig att Ze fört en dagbok och dokumenterat brottssyndikatet noga vilket var en guldgruva för polisen.

Bossen för ”Sam Gor” var enligt uppgifterna Tse Chi Lop.

”Sam Gor”, som betyder ”den tredje brodern” på kantonesiska, är också ett av Tse Chi Lops smeknamn.

Tse har också kallats ”Asiens El Chapo”, då hans narkotikaaffärer är på liknande nivå som den mexikanske knarkkungen.

Arkivbild. Fyra miljoner metaamfetaminpiller visas upp av polisen i Bangkok 2013.

Laboratorium i djungeln

Organisationen misstänks vara en av världens största leverantörer av metamfetamin, heroin, MDMA och ketamin samt av ämnen som behövs i produktion av metamfetamin och annan syntetisk narkotika.

Labben har funnits i djungeln i bland annat Myanmar och Laos. Via Bangkok har sedan de kemiska ämnena och narkotikan fraktats vidare.

”Sam Gor” ska enligt uppgifter till CNN ha medarbetare över hela världen. I till exempel Europa, Nordamerika och Australien.

”Syndikatet har verkat i Australien under flera år. De har importerat och distribuerat stora mängder narkotika”, enligt den australiska federala polisen.

Organisationen ska vara en allians mellan olika triader (kinesiska brottssyndikat), Yakuzan (den japanska maffian) och grovt kriminella organisationer i Australien.

Thomas Aling, talesperson för den nederländska polisen, säger till CNN att Tse kommer att utlämnas till Australien efter en domstolsförhandling.