Nya uppgifter om Östersjöledningen: ”Fysisk påverkan”

Publicerad 2023-10-19

Skadan på telekommunikationsledningen i Östersjön har uppkommit av ”yttre fysisk påverkan”, enligt regeringen.

Informationen kommer från Estland och nu har försvaret skickat ett fartyg till området.

– Det bidrar till ett redan spänt läge i Östersjön, vi har nära dialog med Estland och Finland, säger försvarsminister Pål Jonson.

Sveriges största örlogsfartyg, HMS Belos, befinner sig i det område mellan Estland och Sverige där en skada har upptäckts på en telekommunikationsledning.

Regerigen fick på torsdagskvällen nya uppgifter från Estland som gör gällande att skadan uppkommit av yttre fysisk påverkan. Man sätter också händelsen i samband med de skador som upptäcktes på en annan kommunikationsledning och en gasledning mellan Finland och Estland.

Försvarsminister Pål Jonson, minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och marinchef  Ewa Skoog Haslum under en pressträff.

Försvarsminister Pål Jonson ser allvarligt på uppgifterna. Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetsläge och Östersjön är ett utsatt område.

Är det frågan om sabotage?

– Man kan inte utesluta någonting i det här läget. Esterna trycker på att det är fysisk påverkan och det är en pusselbit i det här arbetet. Det är bra att försvarsmakten finns på plats, säger Pål Jonson.

Han räknar med att Försvarsmakten ska kunna presentera någon form av första analys av undersökningarna på platsen inom ett dygn.

Tidigare på torsdagskvällen meddelade Nato att försvarsalliansen skickar förband till Östersjön, till de platser där misstänkta sabotage mot de tre kablarna ska ha inträffat.

Det handlar om spaningsflyg, jaktflyg och minsvepare. Uppgifterna kommer från Dylan White som är presstalesperson på Nato.

– Vi har nära dialog med Estland och Finland, vi har också ett omfattande internationellt samarbete och dialog inom ramen för Nato, EU och Joint expeditionary force, säger Pål Jonson.

Följ ämnen i artikeln