Så välfyllda är de svenska strejk-kassorna: ”Ingen ekonomisk fråga”

Publicerad 2023-04-21

Norska LO:s strejkkassa på 5,4 miljarder gör att de hade kunnat strejka i 1,5 år.

Men de svenska fackens kassor är ännu mer välfyllda:

– Vi är beredda om det skulle behövas, säger Jens Lundberg, pressekreterare på LO.

Strejkvakter i Oslo under storstrejken om höjda löner som pågått i veckan.

I måndags inleddes en strejk bland 23 000 norska LO-arbetare och YS-arbetare efter att fack och arbetsgivare inte kommit överens om ett nytt löneavtal. På torsdagseftermiddagen blåstes strejken av efter att parterna kommit överens om ett nytt avtal.

Strejken bedömdes slå hårt mot hela landet, bland annat mot de norska bryggerierna Ringnes, Hansa och Mack. I norsk media har det rapporterats mycket om risk för ölbrist.

Även anställda inom livsmedelsindustrin och handeln strejkade, bland annat Ikea-anställda.

Strejken rapporterades kunna bli långvarig då de elva LO-förbunden har en kassa på 5,4 miljarder norska kronor, pengar som uppges räcka till ett och ett halvt års strejk.

”Ser bra ut för förbunden”

I Sverige organiserar LO 14 fackförbund, men det finns ingen central strejkkassa. Därför finns inga uppgifter på hur mycket pengar alla förbunden samlar tillsammans, enligt Jens Lundberg, pressekreterare på LO.

– Generellt sett ser det bra ut för förbunden. Man äger ju fastigheter och har kapitalförvaltning. Vi står beredda om det skulle behövas. Sedan beror det på hur många man tar ut i strejk, men det är ingen ekonomisk fråga.

Aftonbladet har gjort en rundringning till några av LO:s största fackförbund för att höra hur länge de skulle kunna strejka och hur stora deras strejkkassor är.

Kommunal är det största förbundet med över en halv miljon medlemmar.

– Jag har kollat upp siffran och vi kan berätta att den ligger på 3,6 miljarder. Det här är pengar som är avsedda för just strejk och för att användas till att betala ut löner, säger Hadi Ala, pressekreterare på Kommunal.

Hur länge skulle en strejk kunna pågå med den summan?

– Det kan vi inte svara på. Det beror helt på hur många medlemmar man tar ut. Man behöver nödvändigtvis inte ta ut alla medlemmar överallt. Man kan ju ta vissa medlemmar på känsliga positioner för att slå väldigt hårt. Då skulle de här pengarna räcka i evigheter, säger Hadi Ala.

”Har betydande strejkkassa”

IF Metall är ett annat av de större fackförbunden och organiserar 300 000 medlemmar.

– Vi har en betydande strejkkassa, ett kapital på tio miljarder, säger Jesper Pettersson, pressansvarig för IF Metall.

LO organiserar 14 fackförbund.

Byggnads, med sina över 100 000 medlemmar, har en så kallad konfliktkassa på två miljarder kronor. Hur länge pengarna skulle räcka är svårt att säga, uppger pressekreteraren Gabriel Dahlstrand.

– Det är såklart en hypotetisk fråga och det beror på hur många byggnadsarbetare som skulle tas ut i konflikt. Men om det behövs är Byggnads finansiellt väldigt starka. Då kan vi hålla på väldigt, väldigt länge, säger han.

TCO-anslutna Unionen är Sveriges största fackförbund med 690 000 medlemmar. Facket uppger att det finns en ”konfliktfond” på nio miljarder kronor.

– Baserat på medlemmarnas lönenivåer är Unionens bedömning att pengarna ska räcka till att vi ska kunna ta ut alla våra kollektivanslutna medlemmar i konflikt i så pass många dagar att vi bedömer att det blir kännbart för arbetsgivarna, meddelar Unionens pressekreterare Johanna Gréen.