Glockpistolens skapare Gaston Glock död

Grim Berglund/TT

Publicerad 2023-12-27

Polis med nya tjänstepistolen Glock 45. Arkivbild.

Poliser, militär och popstjärnor gillar Glock, pistolen som delvis görs av polymer och som kom att förnya vapenhistorien.

Upphovsmannen, den österrikiske ingenjören Gaston Glock, dog på på onsdagen 94 år gammal.

Glock var utbildad ingenjör och grundade sitt bolag i Deutsch-Wagram två mil utanför Wien på 1960-talet. Inledningsvis tillverkades främst konsumentprodukter. Men i början av 1980-talet öppnade sig en oväntad marknad då Österrikes militär ville få en ny pistol. Glock tog fram ett skjutvapen som till stora delar ersatte metallkomponenter med polymer: organiska ämnen som byggs upp genom kedjeformiga molekyler och därmed blir hållfasta och lätta.

Dessutom kunde pistolen enkelt plockas isär, samt laddas med fler patroner än konkurrenter.

Österrikes armé sade ja och beställde, varpå en världsmarknad öppnade sig för pistolen som Glock döpt efter sig själv.

Succévapen

Mellan 2014 och 2017 ökade bolagets värde med närmare 50 procent enligt AFP, affärstidningen Forbes uppskattade Gaston Glocks förmögenhet till omkring elva miljarder kronor år 2021.

Bland dem som köpt in vapnet finns både svensk militär och polis. Polismyndigheten har valt Glock 45 som nytt tjänstevapen och inom fem år ska alla vapenbärande poliser ha en Glock.

– Vi har gjort ett antal provskjutningar med referensgrupper och de visade att Glock 45 har den bästa kombinationen av vikt och storlek för de flesta funktioner inom Polismyndigheten, säger projektledaren Jens Lundin till Polistidningen.

Vapnet har även blivit eftertraktat bland kriminella grupper och motståndsrörelser. Samt inom populärkultur.

I slutet av 1990-talet var Glock det med mest omnämnda varumärket på USA:s topplista för singellåtar enligt regissören Fritz Ofner som gjort en film om Glock, skriver AFP.

Gaston Glock som privatperson sade sig föredra ett liv bortom kändisskapets skottglugg.

Men han misslyckades rejält. Ett första äktenskap slutade i en rättslig röta, där Glock anklagades för att ha anställt strippor för att representera bolaget, förskingrat bolagspengar och betett sig som Shakespeares kung Lear, vilket är föga smickrande.

Misslyckat mordförsök

I sitt andra äktenskap riktade Gaston Glock och hans fru sina intressen mot hästkapplöpning och kändisfester, samt att stämma dem som kritiserade bolaget. 2012 stämde Glock Amnesty International sedan människorättsorganisationen rapporterat att Glockvapen använts av beväpnade grupper i konfliktens Sudan.

Glock förlorade.

Men han klarade livhanken, om än knappt, 1999 då hans tidigare kumpan Charles Ewert försökte mörda honom. Ewert, även kallad Panama Charly, dömdes till 20 års fängelse för att ha planerat mordförsöket då Glock attackerades med med en hammare i ett garage i Luxemburg.

Följ ämnen i artikeln