Assange vittnar om spionerande spanjorer

TT-AFP

Uppdaterad 2020-02-24 | Publicerad 2019-12-20

Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange bodde i nästan sju år och säger sig ha blivit övervakad. Arkivbild.

Julian Assange vittnar om hur ett spanskt företag spionerade på honom å USA:s vägnar under hans långa ambassadvistelse.

Rättsfallet kan spela in när Wikileaks-grundaren begärs utlämnad.

Assange framträdde inför en spansk domstol via videolänk från brittiskt fängelse. Spanska myndigheter utreder om företaget Undercover Global, som ansvarade för säkerheten på Ecuadors ambassad i London, övervakade Assange när han bodde där.

Företaget anklagas för att sedan ha lämnat över materialet till amerikansk underrättelsetjänst.

"Kameror och mikrofoner"

Enligt Assanges juridiska företrädare misstänks företaget ha använt hemliga kameror och placerat dolda mikrofoner, bland annat på en damtoalett där Assange uppges ha hållit möten för att undvika övervakning. De anklagas också för att ha kopierat identitetshandlingar och avlyssnat telefoner och elektronisk utrustning som besökande haft med sig.

"Fallet som utreds i Spanien gör gällande att herr Assange har utsatts för omfattande ingrepp i enorm skala av amerikanska myndigheter, som kränkt hans konfidentiella kommunikation med advokater, bland andra rättigheter", säger försvararna i ett uttalande.

De säger att det samlats in en stor mängd bevis för detta, dels från företaget och dels från vittnen som tidigare arbetat där.

Nästan sju års boende

Julian Assange fick asyl av Ecuador 2012 och flyttade då in på landets ambassad i London. I april i år greps han av brittisk polis sedan asylbeslutet hävts.

Assange avtjänar just nu ett fängelsestraff på 50 veckor i Storbritannien för att han brutit mot borgen i samband med att han flydde in på Ecuadors ambassad i London 2012 för att undvika att bli utlämnad till Sverige, misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Ett av de misstänkta brotten preskriberades 2015.

USA har begärt att få Assange utlämnad för misstänkta brott mot spionlagar efter omfattande publiceringar av amerikanska militära och diplomatiska hemliga dokument under 2010. Den brittiska rättsprocessen om en utlämning startar i februari.