Skövlingen i Amazonas regnskog rekordhög i maj

Uppdaterad 2019-08-20 | Publicerad 2019-06-09

739 kvadratkilometer av regnskogen i Amazonas försvann genom skövling under maj månad.

Det motsvarar två fotbollsplaner – varje minut.

Det är den högsta nivån av skövling under en majmånad sedan den brasilianska regeringen införde ett satellitövervakningssystem som mäter skövling, skriver The Guardian.

Under maj månads 31 dagar försvann 739 kvadratkilometer regnskog i Amazonas, motsvarande två fotbollsplaner per minut.

Nu varnar miljöorganisationer för att 2019 kan bli det värsta året i nutid för avskogningen i Amazonas.

– Regeringen kan inte förneka siffrorna från sin egen myndighet. Nu återstår att se vad vad de tänker göra åt det, säger Carlos Souza från den självständiga övervakningsorganisationen Imazon till The Guardian.

Viktig månad

Just maj anses vara en viktig månad för att avgöra hur stor den årliga avskogningen kan bli, även om en månad egentligen är för kort tid för att slå fast några trender. Maj är början på torrsäsongen i Amazonas, och det är då den mesta avbränningen och annan slags skogsröjning utförs.

Men månadens plötsliga rekordnivå kan till viss del också förklaras av det molniga och regniga vädret i början av 2019.

Avverkade områden kan helt enkelt ha dolts av moln och regn, och därför inte synts i satellitövervakningssystemet förrän i maj. Det kan också vara så att vädret har lett till att skogsbrukare senarelagt den planerade avskogningen, skriver Guardian.

Motorväg genom regnskogen

Brasiliens nuvarande president, Jair Bolsonaro, som haft makten sedan januari, har varit mycket kritisk mot satellitsystemet och kallat det en ”bötesindustri”. Han har med sin högerregering också minskat miljödepartementets makt och uppmuntrat expansionsplaner som gruvor i Amazonas.

I ett av många kontroversiella utspel har Bolsonaro lovat att bygga en motorväg rakt genom de mest välbevarade och orörda delarna av regnskogen.

Presidenten har också likställt de skyddade områdena i Amazonas med ”vattkoppor” och utställt löften om att det inte kommer att finnas ”en enda kvadratcentimeter” skyddad skog under hans ledning.

Redan när Bolsonaro tillträdde var oron stor för att avskogningen i Amazonas skulle öka.

– Ökningen av avskogningen kommer att vara omedelbar, sa Edson Duarte, som avgick som miljöminister efter valet.