Därför sätts hbtq-tavla inte upp i kyrkan

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2020-02-05

Varken ”Paradiset” eller ”Nattvarden” kommer sättas upp i S:t Pauli kyrka igen.

Altartavlan ”Paradiset” plockades ner då ormen anses symbolisera ondska.

När det gäller dess ersättare ”Nattvarden” var en permanent plats aldrig aktuell.

– Det är inget konstverk utan det är ett tryck på någon form av tyg, säger Per Svensson, kyrkoherde i Svenska kyrkan Malmö.

Kyrkorådet i Malmö meddelade i går att ingen av de omdiskuterade hbtq-altartavlorna ”Paradiset” eller ”Nattvarden” kommer att sättas upp i S:t Pauli kyrka igen.

Den första advent sattes ”Paradiset”, som föreställer två homosexuella par, upp men den plockades snabbt ner. Den bakomliggande förklaringen från kyrkans håll var den orm som finns med på tavlan och som symboliserar ondska, vilket kyrkan inte vill koppla till hbtq-personer.

– Man har inte sökt något tillstånd och som jag uppfattar det kommer man inte att göra det heller, när det gäller ”Paradiset”, säger Per Svensson, kyrkoherde i Svenska kyrkan Malmö.

För att få sätta upp tavlan hade det krävts att verksamhetsrådet vid S:t Pauli kyrka skickade in en ansökan till kyrkorådet och länsstyrelsen, som därefter skulle få fatta ett beslut.

”Ingen tavla eller konstverk”

När det gäller ”Nattvarden” hade Claes Block, ordförande i kyrkorådet, på tisdagen inget svar på varför det inte kommit in någon ansökan.

Enligt Per Svensson har det dock aldrig varit aktuellt att sätta upp ”Nattvarden” - där Jesus intar nattvarden tillsammans med transpersoner - permanent. Utan den ersatte bara ”Paradiset” tillfälligt.

– Det är inget konstverk utan det är ett tryck på någon form av tyg. Det är ingen tavla eller konstverk, så det har inte varit frågan om att sätta upp den. Man kan köpa en plansch på bokhandeln men det är inget man sätter upp, säger Svensson om policyn att inte sätta upp väggattribut av tygmaterial.

Även om tavlorna inte kommer att sättas upp i S:t Pauli kyrka igen kommer ”Paradiset” att användas den 29 februari då kyrkan anordnar ett samtal om konstens kraft.

Fungerar som åskådningsobjekt

– Vi har en planerad samtalskväll utifrån de frågor som kan väckas utifrån det konstverket.

Kommer den sättas upp någon annanstans i kyrkan?

– Nej, inte på det sättet, utan den kommer finnas med under samtalskvällen som ett stående åskådningsobjekt. Men inte som ett uppsatt konstverk, nej.

Hos Svenska kyrkan Malmö går hbtq-arbetet vidare, men någon ny altartavla ser det inte ut att bli.

– Det har jag inte hört någonting om att något sånt är på gång. I vilket fall som helst är det kyrkorådet som beslutar huruvida det ska sättas upp - och de måste naturligtvis ansöka hos länsstyrelsen om tillstånd i så fall.

Följ ämnen i artikeln