Mysteriet med eldkloten löst

Uppdaterad 2019-03-22 | Publicerad 2019-03-21

Stina, 28, såg mystiska eldklot på himlen.

Satelliter, trodde rymdforskaren.

Nu är mysteriet löst – och sanningen är ganska risig.

Stina Svensson, 28, var på väg hem från körskolan i onsdags kväll när hon såg mystiska ljusfenomen på himlen ovanför Mälarhöjden utanför Stockholm.

Hon beskrev dem som eldklot och sa att hon först såg tre stycken, följda av tre-fyra till.

Rymdforskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet tittade på Stinas mobilfilm och drog slutsatsen att det kan röra sig om satelliter som reflekterade solljus i skymningen.

En gissning så god som någon. Men av allt att döma fel.

Flera läsare har under torsdagen kontaktat Aftonbladet och berättat att det var thailändska rislyktor som Stina Svensson såg.

– Jag var hemma i Bredäng och såg dem när de precis kommit upp i luften, säger en läsare.

– En av dem kraschade precis framför vår bil. Man såg klart och tydligt att det var thailyktor, säger en annan.

Lyktorna släpptes upp i samband med firandet av det persiska nyåret nouruz.

– Det låter sannolikt. Jag kan föreställa mig att de rör sig med ungefär samma hastighet som en satellit på himlavalvet, säger Eric Stempels.

Han uppgav i Aftonbladets första artikel att det Stina Svensson uppfattade som att eldkloten snurrade förmodligen var hennes egna handrörelser. Vid ett tillfälle i filmen ser det ut som att en av ljuspunkterna löses upp och försvinner och det tolkade han som att kameran tappade fokus.

Nu har allt fått en mycket naturligare förklaring.

– Men det är svårt att bara se på en mobilfilm med dålig upplösning. Och vet man inte vad man ser på himlen är det lätt att man blir lite rädd, säger Eric Stempels.

– Det har hänt mig också en gång. Jag var ute och gick och tyckte att jag såg jättemånga satelliter på himlen. Men det var bara stjärnorna. Molnens rörelser lurade ögat och fick det att se ut som något som rörde sig.

Rislyktor får sedan 2013 släppas upp utan tillstånd – om de är färre än 50 stycken och inte högre än 100 centimeter. Ska de släppas inom en mils avstånd från en flygplats måste flygledningen kontaktas i god tid, uppger Transportstyrelsen.