Libanons premiärminister al-Hariri avgår

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-10-29

Libanons premiärminister Saad al-Hariri avgår.

– Jag har nått vägs ände, säger han i ett tal till nationen.

Beskedet om att al-Hariri kastar in handduken kommer efter två veckor av omfattande regeringskritiska gatuprotester.

al-Hariri säger i det tv-sända talet att landets säkerhet är viktigare än vem som innehar en specifik post.

Att premiärministern nu lämnar in sin avskedsbegäran kommer inte att falla i god jord hos den mäktiga shiamuslimska rörelsen Hizbollah. Ledaren Hassan Nasrallah har sagt att han är emot att al-Hariri lämnar sin post.

"Bemöt befolkningen"

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian uppmanar i ett tal i parlamentet de styrande i Beirut att säkerställa den politiska stabiliteten och enigheten i Libanon.

– Libanon är i behov av att alla politiska ledare förbinder sig att rannsaka sig själva och se till att de bemöter befolkningen, säger Le Drian.

Även Tysklands utrikesminister Heiko Maas uttrycker oro för att al-Hariris avgång kan destabilisera landet.

– Den vidare utvecklingen i Libanon är av avgörande betydelse för oss, och för hela regionen, säger han.

Ekonomisk kris

Protester har sedan den 17 augusti skakat Libanon, ett land som befinner sig i en djup ekonomisk kris. Banker var på tisdagen stängda för tionde dagen i rad, så även skolor och företag.

På tisdagen rev motdemonstranter ner tält vid en plats i centrala Beirut där regeringskritiska demonstranter har slagit läger. Tält har satts i brand, visar tv-bilder. Säkerhetsstyrkor har avfyrat tårgas, enligt vittnesuppgifter. De som gått till attack uppges ha ropat slagord kopplade till den shiitiska gruppen Amal och Hizbollah.

Premiärministern har försökt lugna de regeringskritiska demonstranterna genom ett knippe reformer som ska minska korruptionen och lyfta ekonomin.


PODD Stora protester: Vad är det som händer i Libanon?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om demonstrationerna i Libanon med Aftonbladets August Håkansson, på plats i Beirut.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln