Hundar torteras för att bli mat åt festivalbesökare

Publicerad 2019-06-23

Varje år torteras och dödas cirka 15 000 hundar för att säljas under hundfestivalen i kinesiska Yulin. Och varje år väcker den lika starka reaktioner – nu kräver över en miljon människor att festivalen stoppas, skriver Independent.

Varje år firas sommarsolståndet i Yulin med en stor festival. Där tillfångatas stadens gatuhundar, som sedan grillas och säljs till besökarna.

Det är en del av en industri, där 10–20 miljoner hundar slaktas för sitt kött varje år i Kina, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

Den årliga hundfestivalen, som startade i fredags, rör upp känslor hos omvärlden – nu kräver 1,5 miljoner människor att den upphör, skriver Independent.

– Yulin är ett relativt litet exempel på ett mycket större, vidrigt problem som tusentals hängivna aktivister arbetar för att stoppa, säger Claire Bass, chef för den brittiska avdelningen av organisationen Humane Society International (HSI) till tidningen.

Anses vara en delikatess

Hundkött anses vara en delikatess i delar av Kina. Under festivalen säljs hundköttet till ett värde av tio miljoner pund. De flesta av hundarna är gatuhundar som tillfångatas, grillas och säljs till festivalens besökare.

– Tvärtomet vad många i västvärlden tror så äter de allra flesta inte hundar. Faktum är att många är vettskrämda av tanken på att deras djur ska tas från dem, säger Bass till tidningen.

Många av djuren klubbas ihjäl framför varandra, stoppas in i en maskin som avlägsnar pälsen på dem och bränns sedan. Ibland slaktas de framför besökarna.

Nu har 1,5 miljoner människor skrivit på en namninsamling i hopp om att stoppa den årliga tortyren.

Följ ämnen i artikeln